info@bentinckfonds.nl

Sfeerimpressie

Foto's van recente activiteiten.
Bekijk alle fotoalbums

Benieuwd wat jij kunt doen?

Bekijk onze activiteiten

De geschiedenis van het Bentinck Fonds

Wat doet het Bentinck Fonds? Voor wie is het Bentinck Fonds? Wie bestuurt het Bentinck Fonds? Wij stellen ons graag aan u voor. Maar bij het voorstellen van het Bentinck Fonds is het goed om eerst de geschiedenis te beschrijven. Want met de historie van het Bentinck Fonds wordt al veel duidelijk. De doelstellingen van en de gedachten achter Het Bentinck Fonds vinden zijn oorsprong bij de oprichting in 1971. We beginnen bij de naamgever en oprichter van het fonds. Samuel Pieter (Sam) Bentinck werd op 9 augustus 1909 geboren in Princenhage. Het geslacht Bentinck behoort tot de Nederlandse, Britse en voorheen ook tot de Duitse adel. Sam Bentinck had dan ook een adellijke titel. Hij mocht zich baron noemen.

In 1939 werd Sam Bentinck burgemeester van zowel Abcoude-Baambrugge als van Abcoude-Proostdij. In 1941 werden deze twee gemeenten samengevoegd waarna hij burgemeester werd van de nieuw gevormde gemeente Abcoude. In 1946 werd Bentinck burgemeester van Soest. Hij heeft deze functie vervuld tot aan zijn pensionering in 1972.

Tijdens zijn burgemeesterschap was baron Bentinck beschermheer van de Soester Politie Sport Vereniging (S.P.S.V.) en voorzitter van de Monumentenraad en Rijksslotvoogd (Hoofd Rijksdienst Kastelenbeheer).

We zien hierboven Samuel Pieter Bentinck als een nog jonge burgemeester van Soest. Deze foto is genomen tijdens de opening van schietwedstrijden georganiseerd door de S.P.S.V. de Soester Politie Sport Vereniging op 13 augustus 1949. Baron Bentinck was beschermheer van de S.P.S.V.. In september 1951 verhuist voetbalvereniging SEC vanaf de   Schrikslaan naar het terrein aan de Bosstraat. Burgemeester Samuel Pieter Bentinck van Soest knipt een lint door. SEC-voorzitter O.L. Zimmerman kijkt tevreden toe.
Bron: 100 jaar Soest en Soesterberg - Henk Gerth en Joop Piekema Bron: 100 jaar Soest en Soesterberg - Henk Gerth en Joop Piekema