• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Handboogsport bij de Eemschutters

De Eemschutters is een vereniging waar mensen met een fysieke beperking van harte welkom zijn. Het clubhuis en de schietbanen zijn aangepast voor mensen met een beperking. Het terrein en de speelhal zijn te vinden op de Eemweg 2c (naast het terrein van VVZ'49).

Het terrein wordt gedeeld met de jeu d' boules vereniging "de Gemshoorn".

Boogschieten is een sport waarbij met behulp van een boog, pijlen worden afgeschoten naar een bepaald doel. In vroegere tijden, waarin we zelfs terug gaan tot de Steentijd, was de boog een jacht- en oorlogswapen, maar vandaag de dag is boogschieten vooral een concentratiesport. Sinds de Olympische Spelen van 1972 is de handboogsport weer een Olympisch onderdeel. In sommige landen waaronder de USA wordt ook nog wel met de boog gejaagd, meestal een zgn. compound boog. In Nederland is dit echter streng verboden.

Een vergunning voor het bezit of gebruik van een handboog is niet nodig daar de handboog binnen de Nederlandse wet niet als wapen aangemerkt wordt. De boogschutter mag dus met zijn handboog over straat wandelen, zolang door de aard of de omstandigheden redelijkerwijze kan worden aangenomen dat het dragen niet bestemd is om letsel aan personen toe te brengen of er mee te dreigen. Bij wet is het dus wel verboden om met een gespannen boog op de openbare weg te komen.
Bogen zijn door de tijden heen uit verschillende materialen verwaardigd zoals hout (taxus, iep, es), maar ook been, hoorn, huid en pees. Tegenwoordig gebruiken we echter steeds meer kunststof, aluminium en composietmaterialen zoals carbon. Je kan dan ook rustig spreken van "high-tech" ontwikkelde pijlen en bogen. De boog van vandaag is dan ook lichter, sterker en accurater.

Er zijn verschillende soorten bogen waaronder:

  • longbow: met een lange rechte boogstaaf, die over de gehele lengte buigt
  • recurveboog: met in tegengestelde richting gebogen uiteinden van de boogstaaf
  • flatbow: vaak korter dan de longbow, met brede, platte boogarmen
  • barebow: een "gewone" boog zoals de recurve zonder extra's als vizier en stabilisatoren
  • compoundboog: met een katrolinrichting aan de uiteinden waarbij de pees 2 à 3 keer zo lang is
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier