• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Sam Janmaat wordt ambassadeur voor het Bentinck Fonds

woensdag 25 maart 2015

Talentvolle zwemmer wil meedoen aan de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio.

Sam Janmaat wordt de ambassadeur voor het Bentinck Fonds

SOEST - De 12-jarige Sam Janmaat is een geboren zwemtalent. Een talent dat pas tot openbaring kwam door een lichamelijke beperking. Sam heeft de ziekte van Perthes. Dat is een doorbloedingsstoornis in de heupkop, waardoor de botcellen afsterven en de kop en kom van de heup vervormen. Het talent heeft een helder doel voor ogen: kwalificatie voor de paralympische spelen van 2020 in Tokio. Die ambitie inspireerde het Bentinck Fonds om Sam te ondersteunen en om de jonge zwemmer als ambassadeur voor de doelstellingen van het fonds te lanceren.

Paul Janmaat is trots op zijn zoon maar had samen met zijn vrouw Evelien wel gemengde gevoelens toen Sam geclassificeerd werd als paralympische sporter: ”De zwemmers worden, afhankelijk van hun functionele mogelijkheden om een bepaalde slag uit te voeren, geclassificeerd. Toen bij onze Sam dus, tot vreugde van de bondstrainer, de vereiste classificatie werd vastgesteld, betekende dat Sam dus officieel een sporter met een lichamelijke beperking is. Dat zorgde voor emoties bij ons. Aan de andere kant was het wel prettig dat Sam zich vanaf dat moment kon kwalificeren als paralympische zwemmer.”

Sam zelf vindt de aandacht hartstikke leuk, maar blijft wel opmerkelijk nuchter. “De mentor van mijn school, het Prisma College in Amersfoort, volgt alles van mij. De school levert ook alle medewerking als ik wedstrijden heb. Voorwaarde is wel dat ik goede cijfers blijf halen. Er is een muur langs de trap met een ‘wall of fame’ met portretten van leerlingen en oud-leerlingen die goede sportieve prestaties hebben bereikt. Ik sta daar nu, samen met onder meer Wesley Deijs, ook tussen.”

Blauwe benen

De jonge zwemmer is tot nu toe succesvol. Diverse persoonlijke records werden gebroken, het Duinkikkers-clubrecord op de 50 meter ‘rug’ staat op zijn naam en op internationale zwemwedstrijden worden medailles gewonnen. Een veelbelovende carrière in de zwemsport lonkt. Maar als Sam geen beperking had gehad dan was zijn zwemtalent wellicht nooit ontdekt.  “Dat is waar ja, ik maak nu dingen mee die ik anders nooit had meegemaakt. Maar dat betekent niet dat ik blij ben met mijn beperking. Op school zag ik iedereen rennen en plezier hebben en ik zat maar in een rolstoel. Ik heb ook veel pijn gehad. Gelukkig had ik wel de beschikking over mijn ‘blauwe benen’. Zo noemde ik mijn krukken. Daarmee werd ik een stuk mobieler.”

De Swimcup 2012, waar Sam als toeschouwer aanwezig was, vormde een belangrijke inspiratie. Hij maakte daar kennis met Mike van der Zanden die heeft gezwommen tijdens de paralympische spelen van 2004, 2008 en 2012. “Ik zag hem snel zwemmen en had daar zelf ook zin in. Ik vond het mooi om te zien hoe hard hij kan zwemmen, ondanks zijn beperking.  Ik wilde ook graag sporten, zodat ik niet in een rolstoel hoef te zitten.”

Tokio

Moeder Evelien hoort de verhalen van haar zoon met vochtige ogen aan. De afgelopen jaren waren niet de gemakkelijkste. Maar ze is zichtbaar trots op haar jongste zoon. “Het is zo mooi dat Sam de gelegenheid kreeg om na de constatering van de ziekte van Perthes te zwemmen bij Paul en Greet de Wolf van zwemschool De Wieksloot in Soest. Wat een aardige en lieve mensen. Sam begon daar met zwemmen op therapeutische basis, maar al snel bleek hij talent te hebben. Bij de Soester zwemvereniging De Duinkikkers kwam Sam onder de hoede van Sven van Zanten.”

De training onder Van Zanten was zo goed dat de 12-jarige Sam het clubrecord 50 meter rugslag van diezelfde Sven na exact 12 jaar uit de boeken zwom. Mooi detail: Sven zwom dat record op 12-jarige leeftijd. De ambitie van Sam is helder. Hij wil graag, net als Mike van der Zanden, zwemmen op de paralympische spelen. In 2020 viert Sam zijn 18de verjaardag en dat is een mooi moment om medailles te halen in Tokio. Het Bentinck Fonds gaat Sam de komende jaren ondersteunen en creëert voor de jonge sporter een ambassadeursrol. De inzet en het enthousiasme van Sam Janmaat zijn een voorbeeld voor veel potentiele sporters met een beperking. Paul Janmaat is een tevreden vader: “Sam geniet. Hij verbetert niet alleen zijn lichamelijke conditie, ook zijn zelfvertrouwen is met sprongen vooruit gegaan!”

 

Ambassadeursrol voor het Bentinck Fonds

Vijf jaar na de constatering van zijn ziekte geniet Sam de status van nationaal talent. Hij is opgenomen in de paralympische jeugdzwemploeg en droomt van medailles op de spelen van Tokio, in 2020. Het Bentinck Fonds pikte de ambitieuze ambities van het talent op en ondersteunt de sporter de komende jaren in diens ambitie om de spelen te halen.  Theo Smalbraak, bestuurslid van het Bentinck Fonds, legt uit waarom het fonds Janmaat ondersteunt en hem als ambassadeur lanceert: “Mensen met een beperking hebben soms een klein zetje nodig om daadwerkelijk de stap te gaan zetten om te sporten. Voorbeelden van mensen in de naaste omgeving die met plezier en succes een sport beoefenen vormen een belangrijke inspiratiebron. Sam is een prachtvoorbeeld om met al zijn enthousiasme en inzet een ambassadeursrol te vervullen namens het Bentinck Fonds. Wij zullen zijn verhalen, zijn foto’s en filmpjes en al zijn belevenissen in onze publicaties vermelden. Zijn verhaal enthousiasmeert anderen om te gaan sporten. Onze leus is: ‘Je kan meer dan je denkt!’ Sam Janmaat is daar het levende bewijs van!”

tekst: Peter Beijer (www.woordvaardig.nl)

foto: Marije van Wageningen

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier