• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Sam Janmaat tijdens de SwimCup 2015

donderdag 9 april 2015

Sam Janmaat was uitgenodigd om mee te doen tijdens de SwimCup 2015. Met het Paralympisch junioren- jeugdteam zwom hij zes afstanden verdeeld over vier dagen (2 tot en met 5 april). De avonturen van de ambassadeur van het Bentinck Fonds zijn in woord en beeld weergegeven door moeder Evelien.   .

De start op donderdag 2 april. Paul gaat met Sam mee naar het Pieter van den Hoogenband Zwembad in Eindhoven voor de SwimCup 2015. Natuurlijk zitten een trotse opa en oma op de tribune. Sam is enorm gespannen. Het toernooi is groot met een sterk internationaal deelnemersveld.

De ervaring meepakken, wellicht een persoonlijk record zwemmen, dat zijn de doelstellingen voor Sam. Verder niet. Vooral hard genieten en hard zwemmen en stiekem hopen op een finaleplaats. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn!

Een extra spannende lading is er voor de overige zwemmers van het paralympisch team. Zij kunnen zich tijdens de SwimCup plaatsen voor het WK in het Schotse Glasgow.

De eerste serie was de 50 meter vlinderslag. Sam vond het niet soepel gaan, maar de tijd was dik in orde. Met een eindtijd van 38.15 zat hij ruim onder zijn PR van 40.93.

Vervolgens was het tijd voor de 100 meter vrije slag. Met een tijd van 1.10.21 bleef Sam een fractie onder zijn PR van 1.10.25.  Prima resultaten voor zo'n eerste spannende dag.

Op de tweede dag gingen we lopend naar het zwemstadion. We overnachtten in een hotel op slechts 10 minuten lopen, heen en weer rijden tussen Eindhoven en Soest is geen optie. Voor Sam zijn die 10 minuten lopen te ver. Maar met de rolstoel ging dat prima. Teammaat Nathan sliep bij ons op de kamer. Dat maakte het allemaal gezellig. 

Papa, mama, Joep en Raymond zaten op de tribune. Sam heeft er reuze zin in, want vandaag zwemt hij één van zijn favoriete afstanden; de 50 meter rugslag. Hij ziet er wel gespannen uit bij de start, maar heeft gelukkig nog wel oog voor de tribune waar hij zijn ouders, broer Joep en Raymond ziet zitten. Spanning is niet erg, dat maakt hem alleen maar scherp. 

Startsignaal gaat en weg zijn ze…! Wat een race... spannend!!

Sam zwemt een mooie tijd, 35.72 en dat is meteen mooi PR op de 36.43 die er stond.

Hij mag als zevende de finale in en teamgenoot Querijn Hensen als achtste! Wat ontzettend gaaf om op zo’n toernooi een finale te zwemmen. Die finale is aan het einde van de middag, dus terug naar het hotel, lunchen en rusten.  Sam is enorm blij maar hij vindt het ook spannend.

Tijd voor de finale.

Sam start goed, maar hij gaat niet zo soepel als eerder in de ochtend. Een mooie tijd wordt er gerealiseerd van 36.19. Niet genoeg voor een medailleplaats, maar wel een mooie ervaring rijker. Hij eindigt uiteindelijk als zevende, dus dat is heel netjes.

We hebben genoten van Tim van Duuren. Hij haalde zijn limiet voor het WK in Glasgow! Dat lukte hem in de ochtend net niet. Knap dat hij deze teleurstelling zo om weet te zetten in een positief resultaat tijdens de finale!! Het was een mooie dag. Fantastisch om mee te mogen maken. De onderlinge sfeer bij de zwemmers, maar ook bij de ouders en de begeleiders.

Terug naar het hotel, waar we gaan eten. Een sportersbuffet , met lange tafels in een grote zaal met gezond en goed eten. We schuiven aan bij andere zwemmers van ons team en zo leer je elkaar beter kennen. Sam heeft een leuk gesprek met Simon Boer, over persoonlijke records en hoe de wedstrijden vandaag zijn gegaan. Zo mooi hoe die grote mannen geïnteresseerd zijn in de "jonkies" . Dat geeft ze een hoop zelfvertrouwen en dat is altijd mooi meegenomen.

Terug naar de kamer, waar we tandenpoetsen en heerlijk vroeg naar bed gaan. Het zwemmen is voor de jongens heel intensief, maar ook wij als supporters hebben een hoop indrukken te verwerken.

Op de derde dag stond de 200 meter vrije slag op het programma.

Sam en Nathan hebben er zin in. Het is slecht weer, dus ik breng ze met de auto naar de zwemmersingang aan de zijkant van het zwemstadion.Ze weten inmiddels letterlijk de weg. Juist mooi om ook die groei van zelfstandigheid bij de mannetjes te zien.

Wij mogen heerlijk op de stoeltjes van de VIP-tribune zitten, die in de ochtend toch vrij zijn. Mooie plekken om alles goed te volgen. Ontzettend dicht op het bad, zodat de spetters je soms om de oren vliegen.

De jongens komen aanlopen, Sam en Querijn zwemmen in dezelfde serie, wat goed is want dan kunnen ze zich goed aan elkaar optrekken.

De keerpunten bij Sam gaan niet lekker, zodat zijn race niet goed loopt. Maar hij klokt  alsnog een mooie tijd van 2.34.83. Dat is geen PR, want deze stond op 2.33.75. Hij was echt even teleurgesteld en dat mag natuurlijk ook.

Dat hoort erbij, leren omgaan met teleurstelling. En dat kan hij gelukkig ook. Vandaag zagen we Duinkikkers-coach Sven werkzaam zijn als vrijwilliger. Hij heeft zijn pupillen wel even kunnen begroeten maar door zijn drukke werkzaamheden heeft hij ze helaas niet zie zwemmen.

Weer terug naar het hotel en lunchen en rusten.

Deborah Visser, medezwemster van de Duinkikkers werd vandaag geclassificeerd om eventueel ook in het paralympisch team te kunnen komen. Ze heeft zelfde classificatie als Sam en Querijn gekregen, S10, SB9 en SM10!

Geen finales, dus naar de fitnesszaal van het hotel voor een beetje landtraining. En daarna terug naar het bad om finales te kijken van de anderen uit het team. Ik vind het zo mooi om die betrokkenheid te zien van Sam en Nathan; ze moedigen iedereen enorm aan.

We kwamen Sam zijn grote zwemheld Mike van der Zanden nog tegen die hem geïnspireerd heeft voor de zwemsport, hoe leuk om elkaar weer te zien! En dan nu omgekeerd, Mike als publiek en Sam als zwemmer, gaaf!

De vierde en dus ook de laatste dag. De mannen kregen ontbijt op bed en natuurlijk een kleinigheidje voor de Pasen erbij.

Ze wilden vroeg inzwemmen en volle bak gaan op de laatste dag van dit toernooi.

Op de tribune vandaag papa, mama, Joep, Saskia en Monique. Wat fijn is die extra support. Ook de achterban thuis van vrienden en familie volgden de zwemwedstrijden fanatiek via de livestream. Zo gaaf hoe iedereen mee leeft. Ongelofelijk en hartverwarmend!

Eerst de 50 meter vrije slag. Sam was goed weg, maar zei na de race dat de onderwaterfase niet lekker ging.  Alsnog een mooie tijd van 31.25 dat dus weer een verbetering van zijn PR (32.14) betekende. Maar we zagen aan zijn houding dat hij toch niet tevreden was.

We hebben hem meteen maar opgepept voor de 100 meter rug! Die was al binnen een half uur. En dat vindt Sam de leukste afstand.

In de serie lag hij tussen teamgenoten Querijn en Bastian, dus konden ze zich goed met elkaar meten en aan elkaar optrekken.

De start ging goed en Sam bleef heel dicht bij Bastian zwemmen, wat spannend. Ze gingen aardig gelijk op, tijdens het laatste deel van de tweede 50 meter pakte Bastian echt de koppositie.

Sam tikte in deze serie als tweede aan met een fantastische tijd van 1.16.97! Zijn PR was 1.18.11. Wat een mooie afsluiter van een fantastisch toernooi, vooral leerzaam, leuk, maar ook intensief en vermoeiend toernooi!

Achteraf blijkt dat Sam zelfs twee valide limieten heeft behaald voor het NJJK.

Dat NJJK vindt in juni in hetzelfde bad in Eindhoven plaats! Hij had al een aantal limieten in zijn klasse gehaald, maar deze prestatie is heel bijzonder!

We hebben genoten van de zwemmers, het sfeertje , de prestaties , eigenlijk van alles!  Heel indrukwekkend en bijzonder om mee te mogen maken.

Filmpjes op YouTube zijn te zien via onderstaande linkjes. Zo krijgt u een fraai beeld van de sfeer tijdens de SwimCup 2015

 

Sam Janmaat gaat in mei naar paralympisch jeugdkamp

In mei van dit jaar mag Sam Janmaat deelnemen aan een paralympisch jeugdkamp onder auspiciën van de NOC/NSF. Dit evenement, gesponsord door de ABN AMRO is een trainingsstage voor talentvolle sporters in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Ongeveer 32 deelnemers in de disciplines: atletiek, zwemmen, rolstoeltennis en rolstoelbasketbal komen die week bijeen om van elkaar en anderen te leren. Zichzelf te ontwikkelen richting topsporter, samen te trainen en andere kinderen en volwassenen te inspireren. De stage is in Amsterdam en directe omgeving.

 

 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier