• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Interview Mieke ten Cate - sinds 1973 bestuurslid van het Bentinck Fonds

dinsdag 16 juni 2015

Ervaren bestuurder van het Bentinck Fonds roept mensen met een beperking op om in beweging te komen.

Mieke ten Cate: “Denk niet dat je niks of te weinig kan!”
 

SOEST - Eén van de pioniers van Het Bentinck Fonds is Mieke ten Cate. Zij bezocht in 1973 voor het eerst een bestuursvergadering van deze, in 1971 opgerichte, stichting. Ruim vier decennia later maakt zij nog steeds deel uit van het bestuur van Het Bentinck Fonds. De organisatie zet zich in om actieve sportbeoefening door en voor mensen met een beperking mogelijk te maken.

Mieke ten Cate is een bevlogen bestuurder met een groot sporthart én met het hart op de tong. Zij is duidelijk: “Een beperking moet geen bezwaar zijn om deel te nemen aan sportieve activiteiten. Sporten moet voor iedereen kunnen. Sporten is niet alleen gezond, het zorgt ook voor sociale contacten. Sporten haalt mensen uit hun isolement en zorgt voor plezier en zelfvertrouwen. Wij willen met het Bentinck Fonds faciliterend zijn voor de mindervalide sporter. Niet alleen met financiële middelen, maar ook met “handjes”. Dankzij ons breed netwerk in de gemeente Soest en omgeving kunnen wij een ondersteunende en adviserende rol op ons nemen bij activiteiten of evenementen.”

Dat de sportbeleving van mensen met een beperking verschillend kan zijn wordt door Mieke onderschreven: “Er zijn sporters met een beperking die de drive, de ambitie én ook het talent hebben om de Olympische Spelen te halen. Onze ambassadeur Sam Janmaat is daar een voorbeeld van. Die jongen is 13 jaar en een groot zwemtalent. Zijn doel is om deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Tokyo in 2020. Joleen Hakker en Marijke Roest zijn andere voorbeelden van topsporters. Maar uiteraard zijn wij er ook voor die mensen die door sportbeleving uit hun sociaal isolement kunnen komen. Die moeten soms letterlijk de drempel over en tot de conclusie komen dat zij meer kunnen dat ze vooraf gedacht hadden. Dat zij zich realiseren dat zij niet de enigen zijn met een beperking en dat zij door actief sporten sociaal meer bereiken en geestelijk sterker worden.”

Borstcrawl

Mieke ten Cate ziet als bestuurder van Het Bentinck Fonds veel voorbeelden van mensen die door actieve sportbeleving uit hun isolement raakten en zichtbaar meer plezier en zelfvertrouwen kregen. “Wij hebben een mevrouw begeleid bij wie een been en een heup geamputeerd zijn. Die mevrouw hebben wij aan het zwemmen gekregen. Dat was voor haar nog heel moeilijk om de slag onder de knie te krijgen. In het begin tolde ze alle kanten op. Het werd een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen en uiteindelijk is het gelukt. Ze kan zelfstandig zwemmen en beheerst nu zelfs de borstcrawl. Een ander voorbeeld is een jongen met spasmes. Bij de Prinses Maxima Manege in Den Dolder is hij gaan paardrijden en zodra hij op het paard zit zie je de rust in die jongen komen. Volledig ontspannen en zonder spasmes kan hij op het paard blijven.”

“Ik zou de mensen het volgende mee willen geven: denk niet dat je niks of te weinig kan. Ga de sportieve uitdaging aan, waardoor je jezelf sociaal ontwikkelt. Leer omgaan met je beperking. Kijk niet naar wat je kon, maar naar wat je nog kan en geloof me…je kan meer dan je denkt!”

Het Bentinck Fonds wil sportieve activiteiten mogelijk maken voor lichamelijk en verstandelijk beperkte mensen in Soest en ondersteunend en adviserend zijn voor deze sporter en zijn of haar ouders/verzorgers. 

Tekst: Peter Beijer

www.woordvaardig.nl 

 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier