• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

NJJK voor Sam Janmaat in Eindhoven

dinsdag 16 juni 2015

 

Van donderdag 11 juni tot en met zondag 14 juni nam onze ambassadeur Sam Janmaat deel aan het Nederlands Junioren Jeugd Kampioenschap lange baan (50 meter) in Eindhoven. Het was weer een spannend evenement voor de talentvolle Sam waarin hij het ook tegen valide zwemmers op moest nemen. Moeder Evelien was uiteraard getuige van de sportieve verrichtingen van haar 13-jarige zoon en maakte een verslag dat u hieronder kunt lezen.

Een lang weekend in Eindhoven

Voor Sam was de eerste afstand die hij moest zwemmen meteen een flinke uitdaging, namelijk de 400 meter vrije slag. Hij heeft er zin in. Sam heeft deze afstand pas één keer eerder in een 50-meter-bad gezwommen, maar hij vindt het zwemmen van lange afstanden een leuke en boeiende uitdaging. Dus wij hadden met elkaar vertrouwen in een goede afloop.

De coach van Sam, Sven van Zanten, was het volledige (lange) weekend mee. Daarnaast waren ook Querijn Hensen en Deborah Visser van de Duinkikkers van de partij. Querijn en Deborah maken ook deel uit van het Paralympisch juniorenteam. Deborah maakte bovendien haar debuut op een groot toernooi.

De 400 meter vrije slag is een rechtstreekse finale bij de paralympische junioren/jeugd. Dit is voor de "jonkies" een pittige klus. Sommige tegenstanders zijn namelijk 4 à 5 jaar ouder. Sam, een beetje nerveus (gelukkig niet te extreem) ziet dit niet als een probleem, maar meer als een leermoment. Hij is ook stellig: “Ik zwem toch ook voor mezelf! “

Toch is het een echte wedstrijd. Een strijd die goed is om het beste uit jezelf te halen. Sam zwemt een mooie race en gaat lekker, hij zwemt een mooi persoonlijk record. Met 5.17.36 verpulvert hij zijn oude record van 5.28.13 en hij pakt een mooie zevende plaats.

Valide limieten

Naast de paralympische limieten die Sam had behaald heeft hij ook valide limieten behaald. In overleg met de trainer heeft Sam een paar afstanden laten vallen. Het is natuurlijk spannend nu hij op een groot toernooi het ook met en tegen valide zwemmers moet opnemen.

Het is prettig voor mij als moeder om te zien dat Sam zich op zijn gemak voelt bij het paralympisch team. Het geeft hem zelfvertrouwen en het feit dat alle zwemmers deel uitmaken van dit paralympisch team schept een kameraadschappelijke band.

De volgende dag moest Sam om 8:00 uur aanwezig zijn om in het wedstrijdbad te zwemmen. Coach Sven is er ook vroeg bij, om Sam nog even klaar te stomen en om tips te geven en het wedstrijdplan door te nemen. Vandaag is Noha Zwiers, zij zwemt ook bij de Duinkikkers, aanwezig om de 50 meter vrije slag te zwemmen. Wat gaaf dat ze mee mag doen!

Allerleukste

Sam mag vandaag de 200 meter rugslag zwemmen. Dit is een valide afstand. Hij vindt de rugslag het allerleukste en je snapt dat hij veel zin in deze wedstrijd heeft. Papa Paul komt ook kijken en daar is Sam erg blij mee. Wij zitten weer met veel ouders en vrienden bij elkaar. Dat is ook voor ons super gezellig.

Sam mag starten op baan 9 in zijn serie en is in volledige concentratie. Het fluitje gaat en hij springt in het water om aan het startblok klaar te hangen voor de start. Hierna volgt het fluitje voor de start en weg zijn ze…

Mooie start, goede onderwaterfase en wat gaat hij hard mee met de rest, misschien wel te...(?) Hij houdt het goed vol, maar we zien hem toch een beetje terugzakken. Helaas wordt er geen persoonlijk record gehaald en als hij finisht zien we dat hij echt helemaal stuk is. Hij heeft echt alles gegeven en Sam was zo misselijk van de inspanning dat hij moest overgeven.

Maar: een prachtige tijd van 2.45.24. Hiermee eindigt Sam als 27ste van Nederland in de junioren 1-klasse. Hij herstelt gelukkig snel en gaat in de voorbereiding voor de 50 meter vrije slag ook weer met de valide zwemmers junioren 1.

Streeftijd

Bij het ontbijt bespraken we met Sam de streeftijd die hij wilde halen. Een tijd rond de 30 seconden leek hem wel haalbaar. In deze series doen er maar liefst 70 zwemmers mee. Sam start in serie 3 in baan 3. Hij gaat goed weg en zwemt een mooie 31.00. Daarmee helaas geen persoonlijk record en ook niet de beoogde tijd. Maar in de ranglijst van valide zwemmers eindigde Sam als 55ste en bij de paralympische zwemmers finishte Sam als negende.

Dus net geen finale. Dat veroorzaakte een beetje teleurstelling... maar een middagje vrij zag hij ook wel zitten. Dat middagje was in deze temperatuur heerlijk en we lagen dan ook lekker buiten bij het zwembad.

Even rusten en ontspannen en opladen voor morgen.

Persoonlijk record

De derde dag mochten we ons iets later melden omdat Sam pas laat in de ochtend moest zwemmen. Vandaag stond de 200 meter vrije slag op het programma. De inschrijftijd van Sam was 2.32.84. Hij wilde heel graag een tijd onder de 2.30 neerzetten. Mooi doel,...succes vent! Hij start in baan 1 en wat gaan ze goed weg allemaal, de oudere jongens in het paralympisch team houdt hij nog niet bij, maar hij gaat goed op zijn manier.

Sam zwemt een hele mooie race en haalt een mooi persoonlijk record van 2.29.49!!! Onder de 2.30. Wat is hij ontzettend blij. Met die tijd wordt ook nog een finaleplaats behaald. Dus de vreugde wordt dubbel beleefd. In de middag staat voor Sam ook nog de 100 meter rug (valide) op het programma plus nu dan ook de finale 200 meter vrije slag. Lekker even rusten en om 15.00 weer inzwemmen voor de middagsessie.

Hij heeft er zin in, op deze afstand doen er 30 junioren 1 mee. Sam mag starten op baan 4 en gaat bovenop het startblok staan. Opperste concentratie en klaar om te racen. Zijn start is goed en hij gaat snel weg. Sam blijft er goed bij en zwemt hard. Een mooie tijd van 1.15.62 betekent weer een persoonlijk record. Lekker Sam. Dat betekent een 20ste plaats bij de valide zwemmers en nummer 6 bij de paralympische ploeg.

Dan het slotstuk: de finale 200 meter vrije slag. Hij zwemt goed en haalt een mooie achtste plaats. Dit keer geen persoonlijk record, maar toch een mooie tijd van 2.30.15. Sam is tevreden en blij met de behaalde resultaten van vandaag en dat zijn wij ook! Wat fijn dat er een hoop support was: vrienden uit Soest en vakantievrienden van vorig jaar. Dat doet ons goed en het is een mooie stimulans voor Sam.

Eten en naar bed, rust is enorm belangrijk in zo’n zwemweekend en Sam kan zich daar gelukkig goed aan overgeven.

Net geen finale

Op de laatste dag staat in de ochtend de 100 meter vrije slag op het programma. Sam mag starten op baan 8 en heeft een tijd van 1.09.36 staan. Hij gaat goed weg en hij zwemt een mooie race met een eindtijd van 1.08.00 wat een persoonlijk record betekent. 

Hij is tevreden,maar ook een beetje teleurgesteld dat er net geen finale inzit. Uiteindelijk is hij toch blij met de negende plaats waar hij echt wel tevreden en trots op mag zijn. Wat wordt er hard gezwommen dit weekend, zo gaaf om te zien en nog mooier dat hij mee mag doen!

In de middag komt ook Femke Hoppenbouwer het Duinkikkerteam versterken om de 100 vrij te zwemmen! Sam gaat voor de 200 meter wisselslag, Deze heeft hij alleen in een 25-meter-bad gezwommen en hij is enorm nerveus. Het is weer een rechtstreekse finale, extra spannend dus weer. Zijn heup is beetje aan het tegenstrubbelen. Het zijn echt de laatste loodjes nu. Sam zijn 25-meterbad-tijd is 3.05.87 en die tijd wil hij natuurlijk dolgraag verbeteren.

Duim omhoog

Wisselslag is eerst 50 meter vlinderslag, dan 50 meter rug vervolgens 50 meter schoolslag en uiteindelijk de 50 meter vrij. Vlinder- en schoolslag zijn niet echt de beste slagen van onze Sam, maar gewoon knallen en dan komt het vast goed. We hebben weer even ons momentje voor de start, duim omhoog naar elkaar. Dit zijn de kleine dingen die hij fijn vindt. Hij wil weten waar ik zit en ook even de bevestiging krijgen dat we elkaar zien.

Zo zijn er veel zwemmers die een soort ritueel hebben, dit is die van Sam. Ze gaan van start en hij heeft het zwaar, maar hij zwemt de race super goed. Hij geeft alles en achteraf geeft hij aan dat hij niet in zijn slag kwam. Alsnog een mooie tijd van 2.57.30 wat een flinke persoonlijk record betekent. Het betekende een tiende plaats. Complimenten ook voor Querijn, die een hele snelle en mooie race zwom, super!

Wat een fantastisch weekend was het weer, mooie maar soms ook pittige leermomentjes, veel plezier onderling, goede persoonlijke records, teamgevoel, gezelligheid op de tribune, vermoeidheid, durven racen, en wederom onwijs veel indrukken te verwerken op alle vlakken.

Sam is tevreden en concludeert: "Ik heb nog zo veel te leren mam!"

Vijf jaar

Ik als moeder zie hem genieten, soms ook een verdrietje of een strijd met zichzelf, maar dat hoort erbij. Ik ben vooral dankbaar dat het zwemmen hem zoveel brengt. Het weekend was wat dat betreft ook symbolisch. Op 16 juni 2010 kreeg Sam de diagnose dat hij de ziekte van Perthes heeft en exact vijf jaar later zwemt hij drie valide limieten bij het NJJK in Eindhoven. 

Het bewijst maar weer eens: Je kan meer dan  je denkt!

Evelien Janmaat

Via deze link is één van de races van Sam te volgen. Sam zwemt in baan 4. 

 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier