• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Jan Jager: �Ik ben trots op de mensen in mijn omgeving.�

maandag 21 september 2015

Voorzitter van het Bentinck Fonds blijft strijdbaar ondanks ALS.

SOEST – De eerste verschijnselen openbaarden zich tijdens een partijtje tennis. De zo sportieve Jan Jager (54), in Soest ‘wereldberoemd’ als notaris, voorzitter van het Bentinck Fonds, actief lid van de Rotary Soest-Baarn, de voorzitter van de RvT van SBBS, bestuurslid van de stichting Soest-Soest en enthousiast vrijwilliger bij voetbalclub VVZ’49, merkte fysiek ongemak. “Mijn benen deden niet meer wat ik wilde. Ik miste de kracht en de scherpte. Die rotziekte gaat zo sluimerend. In oktober 2014 ben ik onderzocht en de diagnose was schokkend. Ik heb de fatale ziekte ALS.”

Precies in de periode dat ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose is één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel) door de ‘Ice Bucket Challenge’ en oud-voetballer Fernando Ricksen volop in het nieuws was kreeg Jan Jager de jobstijding van de medici. Uiteraard was dat voor de voorzitter van het Bentinck Fonds en voor zijn gezin een grote schok. “Je leven gaat volledig overhoop. Plannen voor de toekomst zien er opeens heel anders uit. Het is zoals het is. Ik moet het doorlopen en mijn lot accepteren.”

Wie zou denken dat Jan Jager bij de pakken neer gaat zitten komt bedrogen uit. Hoewel ALS al heeft toegeslagen in de been- en armspieren kan de bekende Soester zich verbaal nog prima redden. De bewonderenswaardige energie die Jan Jager uitstraalt en zijn plannen zijn een inspiratie voor de mensen in zijn omgeving.

Bentinck Fonds

Jan Jager is inmiddels 17 jaar voorzitter van het Bentinck Fonds. Dankzij zijn breed netwerk in Soest vond het toenmalige bestuur hem de geschikte kandidaat. Voor Jan Jager was zijn medewerking aan het fonds dat zich inzet om mensen met een beperking aan het sporten te krijgen vanzelfsprekend. “In een gemeente als Soest verdien ik mijn brood als notaris. Je bent afhankelijk van de Soester gemeenschap. Dan vind ik het logisch, bijna een voorwaarde, dat je ook iets voor die gemeenschap terugdoet. Mijn eerste ervaring met het Bentinck Fonds was een wedstrijd van het zitvolleybal. Ik zie nog die afgeschroefde benen in de hoek liggen. Een beperking moet geen bezwaar zijn om deel te nemen aan sportieve activiteiten. Sporten moet voor iedereen kunnen. Sporten is niet alleen gezond, het zorgt ook voor sociale contacten. Sporten haalt mensen uit hun isolement en zorgt voor plezier en zelfvertrouwen. Wij willen met ons Bentinck Fonds faciliterend zijn voor de mindervalide sporter. Niet alleen met financiële middelen, maar ook met “handjes”. Dankzij ons breed netwerk in de gemeente Soest en omgeving kunnen wij een ondersteunende en adviserende rol op ons nemen bij activiteiten of evenementen. Wij hebben een simpele en platte organisatie. Het bestuur bestaat vooral uit doeners die vooral niet op het geld van de het fonds willen zitten. We zijn geen beleggingsinstelling.”

Zwemmen

Zijn eigen toestand zorgt ervoor dat Jan Jager wellicht nog meer affiniteit met de gehandicapte medemens heeft en de vraag is of hij nu zelf van de faciliteiten van het Bentinck Fonds gebruik maakt. “Het feit dat ik nu beperkt ben is louter toeval en voor mij pure pech. Ik sport nu niet rechtstreeks via het Bentinck Fonds maar wel met ondersteuning van mijn collega-bestuurder en goede vriendin Mieke ten Cate. Zij begeleidt mij bij het zwemmen dat ik bij het Hilton in Soestduinen doe. Ik doe een diepe buiging voor de tijd die zij al jaren in het Bentinck Fonds stopt en heeft gestopt en voor de aandacht die zij nu voor mij heeft. Ik mag niet klagen met alle aandacht die ik krijg. Daar ben ik buitengewoon trots op. Wij wonen pas twintig jaar in Soest. Maar in die tijd hebben we heel veel vrienden en kennissen mogen krijgen. Ik ben een zeer verwende patiënt. Natuurlijk pluk ik de dag en probeer ik zoveel mogelijk leuke dingen te doen. Het geeft mij en mijn gezin een warm gevoel dat er dan heel veel lieve mensen om ons heen zijn.”

Koninklijke onderscheiding

Dat de maatschappelijke inbreng van Jan Jager gewaardeerd wordt bleek de afgelopen week. Jan kreeg, tot zijn grote verrassing, een koninklijke onderscheiding. Een terechte blijk van waardering voor het goede werk dat Jan Jager de afgelopen jaren heeft verricht.

Stichting ZoalsJan helpt ALS-patiënten met middelen

Jan Jager heeft de ziekte ALS en toen die diagnose gesteld werd waren er mensen in zijn directe omgeving en vooral bij de Rotaryclub Soest-Baarn bereid om Jan en mensen ZO ALS JAN te helpen. De stichting ZOALSJAN heeft tot doel fondsen te werven om andere ALS-patiënten te helpen met hulpmiddelen die het mogelijk maken om zolang mogelijk comfortabel  in huiselijke kring te verblijven. Jan Jager benadrukt dat de stichting niet voor hemzelf in het leven is geroepen. “Ik kan mij hulpmiddelen veroorloven, maar de huidige voorzieningen zijn voor anderen niet altijd goed en direct beschikbaar. Met deze stichting organiseren wij acties zoals het Moving pop-up diner op 19 november en in mei 2016 de estafette Holland4Als.om zodoende fondsen te creëren. Mijn zoon Jord is vice-voorzitter van de stichting. Een stichting voor dit goede doel met mijn zoon in het bestuur; dat geeft mij een trots en gerust gevoel.” Meer informatie: http://zoalsjan.nl/ en www.bentinckfonds.nl

 

Tekst: Peter Beijer

www.woordvaardig.nl 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier