• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Open Nederlands Kampioenschap in Tilburg voor Sam Janmaat

woensdag 4 november 2015

Sam Janmaat, ambassadeur voor het Bentinck Fonds, zwom in het weekend van 30/31 oktober - 1 november tijdens het Open Nederlands Kampioenschap in Tilburg. Hij mocht, vanwege zijn eerder behaalde limieten, met de "grote mannen" meezwemmen. Moeder Evelien maakte een mooi verslag. Zij maakte ook foto's, net als Jaap van den Broek. Met de bijbehorende film van de KNZB vormt dit een mooi (beeld)verslag van het ONK van Sam Janmaat. 

 

Vrijdagochtend 30 oktober moesten we vroeg op om naar Tilburg te gaan voor het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) zwemmen in Tilburg. Deborah en trainer Sven haalden we ook nog even op en omdat we lekker vroeg gingen waren we ruim op tijd om in te zwemmen.  Het ONK is een seniorentoernooi. Maar als je vereiste limieten hebt gehaald mag je dus op deze afstanden meezwemmen.

Voor Sam stond deze vrijdag de 100 meter rugslag op het programma. Hij heeft er zin in. Er staat een persoonlijk record van 1.13.40 en Sam weet dat het clubrecord van de Duinkikkers in zijn leeftijdscategorie op 1.12.2 staat. Maar je kan nog zoveel willen, je moet het maar wel even doen. Het is een spannende race met en tegen teamgenoot Querijn Hensen, die net iets sneller aantikt.(1.11.22) Maar omdat Sam een jaar jonger is en een hele mooie 1.11.78 zwemt heeft hij het clubrecord en een heel mooi pr binnen!! Yes, wat een lekker begin.

Het mooie van dit toernooi was dat paralympisch team diverse wereldrecords, europees records en nationale records zou verbreken tijdens dit toernooi. Wij zijn al super blij met een clubrecord, je moet tenslotte ergens beginnen.

Zaterdag 31 oktober blijven we in Soest, waar Sam mee zwemt met de kikkersprint van De Duinkikkers. Hij mag hier 4 x starten voor de 50 meter vrij de 100 meter rug, de 100 meter wisselslag en de 50 meter estafette. Een mooi pr op de 50 meter vrij wordt behaald (30.13). Verder behaalt Sam tijden iets boven pr, maar het is een leuke en gezellige wedstrijd en dat is ook belangrijk!

Zondag 1 november weer op tijd naar Tilburg. Deze zondag stond de de 50 meter rugslag en de 100 meter wisselslag op het programma. Sam is toch wel onder de indruk van alle “grote namen” die er zwemmen.

De toppers van het paralympisch team die echt een regen aan records verbreken, maar ook Sebastiaan Verschuren,Joeri Verlinden en Ranomi Kromowidjojo. Ranomi geeft in de pauze een clinic en natuurlijk maakt Sam van de gelegenheid gebruik om met haar op de foto te gaan. 

Hij mag starten in baan 1. Je ziet de spanning op z’n koppie, maar die spanning..dat is prima. Van te voren hadden we het er over gehad, vooral de wedstrijdervaring is hetgeen dat telt. Het is zo gaaf om mee te mogen doen op zo’n toernooi. Maar verder geen verwachtingen hebben. Het is vooral hard zwemmen voor een pr en vooral ook hard genieten. De focus van Sam gaat meer uit naar NJJK, is met meer leeftijdsgenoten en daar is hij ook meer op zijn plek nu.

Het startsignaal gaat, hij is niet snel weg, en meteen de eerste baan zien we dat hij er niet lekker in zit. De tweede baan ziet er ook zwaar uit, alsof hij niet lekker vooruit komt. Dat gaf hij later ook zelf aan. Geen pr, tijd 34.02 (33.47). Hij baalt, dat zie je meteen.En dat mag.

Nu herstellen en straks de 100 meter wissel. Pr staat op 1.16.86, zaterdag zwom hij 1.18.00.. dus we zijn benieuwd. Ook over deze race is Sam niet tevreden. Toch zwemt hij een prima 1.17.97. Alleen voor Sam is prima niet goed genoeg. Tja, teleurstelling hoort er ook bij, maar deze wordt snel weggepoetst als blijkt dat hij finale zwemt op de 50 meter rug!

De finales beginnen pas om 16.30 uur en de 50 meter rug is pas om 18 uur. Gelukkig is het prachtig weer en hebben we met het team even lekker een frisse neus gehaald en een rondje gewandeld. Hierna hebben we lekker geluncht en de kids even gerust.

Sam gaat als nummer 7 de finale in. Hij mag starten op baan 7, dus vraagt ook aan ons of we aan die kant van het bad gaan zitten. Dat doen we natuurlijk, als hem dat zelfvertrouwen geeft is dat toch prima. Ik heb zelf ook wel een kriebeltje en hoop voor Sam dat hij er lekkerder ingaat dan de ochtend. Ze worden aangekondigd en ik moet meteen ook even glimlachen als hij eraan komt lopen, de kleine man tussen de grote mannen. Maar voorlopig staat hij er maar mooi, net als de andere Duinkikker Querijn. Hij zit volledig in zijn focus. Gaaf om te zien hoe hij daar ook al in is gegroeid.

Het signaal gaat en wát is hij ontzettend lekker weg, zo fantastisch om te zien. Hij zwemt nu wel keihard en blijft het ook goed volhouden tot het eind, BAM hij tikt als vierde aan in een mooie tijd van 33.37!! Uiteindelijk is hij nummer vijf op basis van de IPC punten. Wat een ontzettend lekkere afsluiting van een mooi zwemweekend.

Een filmpje van de finalerace is te zien via deze link

Sam is moe, maar tevreden en weer een ervaring rijker.

Op naar de volgende!

Evelien Janmaat

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier