• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

G-honkbal bij Knickerbockers is puur plezier voor deelnemers en begeleiders

donderdag 10 december 2015

“Het gaat om het spelen!”

SOEST - Jochem van Nuss, al jarenlang één van de vaste begeleiders bij het honkbal voor mensen met een beperking (kortweg G-honkbal) vat de essentie van de sport kort samen: “Als die glimlach er niet is, dan is het voor ons een verschoten dag. Gelukkig komt dit nooit voor.” Het is duidelijk: G-honkbal voorziet in een behoefte. Mensen met een beperking laten sporten en vooral plezier laten hebben. Winst of verlies is ondergeschikt aan het plezier. Plezier dat er volop is.

Honk- en softbalvereniging de Knickerbockers, gelegen op de hoek van de Bosstraat en de Wieksloterweg, heeft een aantal jaar geleden de mogelijkheid gecreëerd dat er voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking honkbal gespeeld kan worden. Dat lijkt op voorhand een ingewikkelde onderneming. Het spel met knuppels, handschoenen en honken is toch veel te gecompliceerd? Dat is een misvatting en een vooroordeel. De drie begeleiders leggen uit waarom G-honkbal zoals dat bij de “Knicks” gespeeld wordt juist uitermate geschikt is voor mensen met een beperking.

Naast Jochem van Nuss zijn ook Bo Jane van Maanen en Jolanda Zoetelief wekelijks actief met de G-honkballers. Jolanda legt uit: “Ouders of verzorgers van mensen met een beperking denken vaak dat honkbal niks is voor hun kind. Het tegendeel is waar. Letterlijk iedereen kan en mag meedoen. De spelregels worden aangepast aan de handicap van de deelnemer. Desnoods duwen we iemand in een rolstoel naar het honk toe. Het gebeurt dikwijls dat spelers dan door de tegenstander geholpen worden. Het Bentinck Fonds ondersteunt ons en hun motto is ‘Je kan meer dan je denkt’. Nou: deze slogan gaat perfect op voor het G-honkbal.”

Bo Jane van Maanen beaamt de woorden van haar collega: “Het gaat om het spelen, om het meedoen en vooral om de lol. We willen vooral plezier maken. We werken met aangepast materiaal, de spelregels zijn niet moeilijk en de scheidsrechter is vooral een begeleider die de spelers helpt, adviseert en coacht. Wij staan ook in het veld om de spelers te helpen.”

Jochem is tevreden over de onderlinge sfeer: “Knickerbockers is een kleine vereniging. We hebben 100 leden en dan is het begrijpelijk dat iedereen elkaar kent. Ook de G-spelers zijn volkomen geïntegreerd binnen de vereniging. We hebben onlangs een oefenwedstrijd softbal tegen de meisjes gespeeld. Een wedstrijd die binnen 5 minuten georganiseerd was. Iedereen wilde graag spelen.”

Honkbal voor mensen met een beperking is het hele kalenderjaar mogelijk. In het buitenseizoen (maart tot en met september) wordt er op zaterdag van 10:30 tot 12:00 uur getraind en gespeeld op de velden aan de Bosstraat. In het najaarsseizoen (oktober tot en met februari) is de zaal van Idea aan de Willaertstraat in  Soest het onderkomen voor de G-honkballers. Dan wordt er van 10:00 tot 11:00 uur getraind.

Er is nog volop plaats voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking die graag mee willen doen aan een stoere sport bij een gemoedelijke en gezellige vereniging. Interesse of meer informatie? Neem contact op met Jochem van Nuss (06-30506297) of voorzitter Sjoerd Visser (06-34347353). Mailen kan ook: g-honkbal@knicks.nl.

De website van Knickerbockers: www.knicks.nl  

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier