• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Sam Janmaat tijdens NJJK 2016

woensdag 3 februari 2016

Sam Janmaat was samen met zijn clubgenoten Deborah Visser, Querijn Hensen en Femke Hoppenbrouwer aanwezig bij het NJJK. Trainer Sven van Zanten begeleidde het kwartet tijdens de kampioenschappen. Vader Paul Janmaat schreef een verslag.

Sam zou mogen starten op alle paralympische afstanden. We hebben echter besloten, in overleg met trainer Sven, om toch een paar afstanden te schrappen. Dit schrappen vonden wij noodzakelijk omdat het: ten eerste wel erg veel wordt en ten tweede omdat Sam bij sommige afstanden last krijgt van z'n heup en dat is niet bevordelijk tijdens een vierdaags toernooi. Het Prisma collega werkt zoals altijd weer super mee, zodat Sam vrij kreeg voor deze kampioenschappen. De mentor wil bovendien graag de link van de livetiming ontvangen zodat hij alles kan volgen; super!

 Dag 1 

 Sam, Deborah en Querijn starten vandaag met het toernooi, vanaf morgen komt Femke er ook bij om het Duinkikkerteam, onder leiding van trainer Sven van Zanten, te versterken. 

De 400 meter vrij is een rechtstreekse finale met maar drie deelnemers, Bastian, Querijn en Sam.  Sam vindt de 400 een leuke afstand. Hij zwemt deze niet vaak, maar de wat langere afstanden zijn bij hem wel favoriet. Sam tikt als derde aan met een mooi persoonlijk record van 4.53.53 en een nieuw clubrecord! (5.00.2 was inschrijftijd) 

Wat hij toen helaas nog niet wist is dat Bas Takken nog zondag mee doet op deze afstand bij de valide zwemmers. Dus het wordt een mooie vierde plek voor Sam. Bas zwom vandaag de 1500 vrij, waar hij een dubbel (!!) wereldrecord behaald heeft (op zowel de 800 als de 1500m). Sam zijn reactie: Ïk baal wel maar om van hem te verliezen maakt het wel minder erg. Die gast is zo ontzettend goed!" 

Dag 2

Nieuwe ronde , nieuwe kansen.

Sam heeft er zin in! Mooi hoeveel veerkracht onze jongen heeft. Vroeg op om op tijd in te zwemmen in het Sloterparkbad in Amsterdam.

Twee series  en ja hoor :  twee finales. 50 meter schoolslag en 50 meter vrije slag.

Op de 50 school in de serie (inschrijftijd 43.28 ) behaalt Sam een mooi pr van 40.93 en in de finale een super vijfde plaats met een tijd van 40.03!! En dat terwijl Sam nu ongeveer een half jaar een techniek beheerst waarbij hij z'n benen redelijk pijnvrij kan gebruiken. Voorheen zwom hij de schoolslag alleen op armen. Klasse hoor! 

Op de 50 vrije slag ook mooie tijden bij een inschrijftijd van 29.92. In de serie zwemt hij 29.44 en in de finale een mooie 29.31

En dat is uiteindelijk goed voor een zevende plaats.  Mooie tweede dag dus. Snel naar huis, eten en naar bed.

Eat, sleep, swim repeat !

 Dag 3

 Zaterdagmorgen rijden we om 6:45 uur weer richting Amsterdam waar vandaag de 100 meter rugslag en de 200 meter vrije slag op het programma staan! Sam zwemt de 100 rug in de serie 1.10.78 en de 200 vrij 2.17.03. Met deze tijden haalt hij ook vandaag weer voor allebei de afstanden de finale.

Zoals elke dag op zo`n toernooi is het tussen 12:00 uur en 15:00 uur pauze. De sporters gaan dan lunchen en rusten, Sam dus ook. Na een groot bord pasta en vier pannenkoeken (snel verteerbaar) pakt hij zijn matje en gaat met zijn telefoon even relaxen.

Om vier uur starten de finales, Sam is er weer klaar voor! In de finale op de 100 meter rugslag is het super spannend! Sam strijdt met Querijn om de derde plaats, het lijkt wel een fotofinish. Querijn tikt als derde aan in 1.10.00 en Sam zit daar net achter met 1.10.25. Weer een nieuw clubrecord. Klasse hoor en een mooie race. Uiteindelijk worden ze respectievelijk vierde en vijfde op IPC-punten.

Op de 200 meter vrije slag zwemt Sam een mooie vijfde plek met een tijd van 2.17.10. net iets langzamer dan de ochtendserie.

Snel naar huis want morgen, zondag, staan er nog drie afstanden te wachten….!

 Dag 4

 Zondagochtend rijden we iets later naar Amsterdam…. Om 07:00 uur vertrekken we, het is rustig op de weg en binnen een mum van tijd melden we ons bij trainer Sven! Vijf minuten later ligt Sam alweer in het water om in te zwemmen!

Op deze laatste dag staan de 100 meter vrije slag, de  50 meter rugslag en de 200 wissel te wachten. De 200 wissel is een rechtstreekse finale; op de andere twee afstanden haalt Sam weer de finale!

Op de 100 vrij zwemt Sam een prima tijd van 1.03.78. Een tijd die goed is voor een finaleplek. Op de 50 rug zwemt hij weer een mooi persoonlijk record! 33.26 is een top tijd, Sam wil eigenlijk in de finale nog iets sneller zwemmen zodat hij op deze afstand wederom een clubrecord op zijn naam zou kunnen schrijven.

Echter, er komt nog een 200 wissel tussen dus dat wordt een zware opgave. Sam zwemt een super 200 wissel waar hij 23 (!!) seconden van zijn oude pr af zwemt. In een tijd van 2.42.19 zwemt hij een mooie vijfde plek. De laatste afstand van dit toernooi voor Sam is de finale 50 rug. Hij zwemt een prima tijd, net iets boven zijn pr van diezelfde ochtend. 33.37 is een mooie afsluiting van een schitterend toernooi voor Sam! Querijn zwemt naar een mooie derde plaats toe in die finale, knap gedaan.

Ook trainer Sven is super trots op zijn vier pupillen. Deborah, Femke, Querijn en Sam bedanken Sven dan ook voor zijn inzet tijdens dit toernooi!

 

Sam is tevreden, één keer een vierde,  vijf keer een vijfde en twee keer een zevende plaats en ook nog even twee clubrecords aangescherpt. Hij heeft een hoop geleerd,mooie ervaringen opgedaan en vooral ook veel gelachen met z’n maatjes Tim, Bastian en Duncan. Daarnaast wil hij nog veel meer leren, beter leren racen,  techniek verbeteren en sterker worden.

Mooie uitdaging, qua gedrevenheid zit het gelukkig wel goed.

Op naar de volgende uitdaging.

De groepsfoto met vlnr: Querijn, Sam, Sven, Femke en Deborah is gemaakt door Kees-Jan van Overbeeke

 

 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier