• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Sam Janmaat tijdens SwimCup Eindhoven 2016

vrijdag 15 april 2016

Onze ambassadeur Sam Janmaat heeft onlangs deelgenomen aan de SwimCup in Eindhoven. Het waren weer intensieve en sportieve dagen voor de talentvolle zwemmer. De inspanningen van Sam worden opgemerkt. Hij mag deelnemen aan de ABN AMRO Paralympic Talent Camp dat van 1 tot en met 6 mei in Sittard wordt gehouden. Moeder Evelien heeft een verslag geschreven over de belevenissen in Eindhoven.

Het mooiste toernooi van het jaar...

...dat vindt Sam en natuurlijk heeft hij ontzettend veel zin om daar maar liefst vijf dagen actief te zijn. Heel gaaf dat hij wederom is uitgenodigd door  bondscoach Mark Faber.

Helaas heeft Sam de laatste tijd veel last van zijn heup. Dus de training en belasting zijn een stuk minder. Dat neemt niet weg dat hij toch voor een goede prestatie wil gaan.

De eerste dag begint direct met de pittigste uitdaging; de 400 meter vrije slag. 

Sam was goed weg bij de start en de eerste baan zag er prima uit. Vanaf het keerpunt leek hij niet meer in z'n slag te komen.

Na de wedstrijd bleek ook waarom, hij kreeg bij het eerste keerpunt een enorme pijnscheut door zijn heup en daardoor kon hij niet goed zwemmen. Zijn tijd was boven zijn persoonlijk record, door hard werken viel de "schade" mee, maar natuurlijk baalde hij enorm. De knop om en op naar de tweede serie; de 50 meter vrije slag.

Hij gaat goed weg bij de start, het is een mooie race, maar ook hier helaas wordt een resultaat net boven het persoonlijk record gezwommen. Wij vonden het netjes, maar Sam baalde er wel even flink van.

Dat balen mag. Het is tenslotte de mooiste wedstrijd van het jaar; daar wil je natuurlijk jezelf ook van je beste kant laten zien. We hebben het er nog even over gehad en het is zoals het is. Sam heeft gelukkig veel veerkracht en moppert eigenlijk nooit. Morgen een nieuwe dag!

De tweede dag was voor de 100 meter vrije slag.

Sam voelde zich goed en heeft lekker gezwommen, maar ook vandaag helaas geen persoonlijk record. Hij zat er wel dichtbij, dat geeft hem goede hoop voor de andere dagen.

Tijdens de derde dag werd de 50 meter rugslag gezwommen.

Duinkikkers-coach Sven is er vandaag ook bij en dat vinden we super! De rugslag is favoriet bij Sam. Dat vindt hij echt de allerleukste zwemdiscipline. Hij mag starten in baan vijf. Op deze afstand heeft hij een persoonlijk record van 34.96.

Sam heeft een mooie start en het gaat heel goed. Het is een ontzettend spannende race. Hij tikt als eerste aan en realiseert een mooi persoonlijk record van 33.54 en daarmee plaatst hij zich direct voor de finale. Wat een opsteker…de finale!!  Dat hadden we even niet aan zien komen in dit zeer sterke deelnemersveld! 

Sam gaat zich voorbereiden op de finale en dat doet hij door even lekker te rusten. Vanaf het thuisfront volgen familie en vrienden via de livestream de race. Het is zo leuk hoe iedereen meeleeft.

Sam zwemt een prima finale, iets minder hard dan in de serie. Maar hij behaalt een mooie tijd die net iets hoger is dan die van de middag. De 33.79 betekent een mooie zevende plaats. 

Dag 4 was voor de 100 meter rugslag.

Sam heeft een persoonlijk record staan van 1.13.73 en hij heeft nu de ambitie om rond de 1.12 aan te tikken. Ook deze race is mega spannend! Sam en Querijn liggen naast elkaar en gaan gelijk op. Querijn komt net wat beter uit en tikt als eerste aan, Sam als tweede in een mooi persoonlijk record 1.12.81. Het doel is bereikt! En dan zeggen wij tegen onze zoon: “Klasse maatje! Fijn dat het zo lekker ging.”

Tijd om te rusten is er niet, binnen 10 minuten moet Sam weer starten voor de 200 meter vrije slag.

Helaas, ook deze vrije slag gaat weer niet zo soepel. Sam zwemt weer boven zijn persoonlijk record. Het is heel duidelijk te zien dat hij niet lekker in zat. Gelukkig heeft hij een goed gevoel over gehouden aan de rugslag.  De dag werd ontspannend afgelsoten. Even lekker vissen en relaxen.

 

De vijfde en laatste dag van dit prachtige toernooi!

Wat een ervaring en wat leert hij hier toch veel van. Sam is onder de indruk van alles wat er is gebeurd en hij vindt het ook spannend voor de Paralympische ploeg. Het is namelijk het laatste kwalificatietoernooi voor Rio. Vanavond wordt er bekend gemaakt wie er mee gaan. 

Sam mag vandaag starten op de 50 meter vlinderslag. Hij heeft er zin in, nieuw zwembrilletje op, dat brengt vast geluk. Hij gaat snel van start en we zien hem de laatste meters echt hard werken; gelukkig weer een persoonlijk record van 33.94! We waren blij voor hem. De vijfdaagse zit erop. We hebben de trainers, coaches en de anders paralympische zwemmers bedankt en gedag gezegd. 

We kunnen terugkijken op een mooie leerzame ervaring! Op naar de volgende uitdaging in Sittard.

Filmpjes op Youtube

http://youtu.be/BNNM9gp545k   finale 50 rug 

http://youtu.be/8H-zHneEbVM   serie 50 rug

http://youtu.be/_sy2_HCc_Bo   serie 100 rug

http://youtu.be/wGQgRDwyHoA  serie 50 vlinder

Evelien Janmaat

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier