• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Sam Janmaat bij de Nederlands Junioren- & Jeugdkampioenschappen Lange Baan 2016 in Dordrecht.

woensdag 22 juni 2016

De NJJK Lange Baan werd van donderdag 16 juni tot en met zondag 19 juni in Sportboulevard Dordrecht gehouden. Sam Janmaat deed mee en leverde mooie prestaties. Moeder Evelien maakte een verslag, schoot mooie kiekjes en maakte een film.  

 

Zwemmen in een prachtig zwembad en overnachten in een fraaie kamer in een Stayokay midden in de Biesbosch. Een plek waar Sam tot rust kan komen en tussendoor ook nog even kan vissen. Bijna onnodig om te zeggen dat Sam er zin in heeft.  

We vertrokken op donderdag ’s morgens vroeg naar Dordrecht. Sam was ontspannen en had veel zin in het kampioenschap. Zijn heup doet hem nog steeds veel zeer. Op een vorig toernooi heeft sam van de coaches de tip gekregen om “niet te blijven hangen in de pijn”. We merken sowieso dat Sam al beter in zijn velletje steekt dan een periode terug, dus dat is fijn!

Dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn, dan kan je er beter maar gewoon mee dealen en er het beste van proberen te maken.

 

Sam begon op de eerste dag goed met de 400 meter vrije slag. Deze afstand had hij al een tijd niet gedaan, dus wellicht zou er een mooi persoonlijk record inzitten. Het was een rechtstreekse finale, Sam zijn tijd stond op 5.07.98 en hij zwom naar een hele mooie 4.58.05. Wat een goed begin!

Het streven van Sam was om onder de vijf minuten te zwemmen en dat dit lukte is natuurlijk super!

We waren blij dat trainer Sven van Zanten er alle dagen weer bij was. Maar natuurlijk was het ook mooi dat de trainers van het paralympisch team de zwemmers hielpen met hun tips en hun coaching.

De volgende uitdaging was de 100 meter rugslag.

Met opa en oma naast mij op de tribune genoten we volop van de race. Sam zwom een klein stukje van zijn persoonlijk record af en hij ging als vijfde de finale in met een tijd van 1.11.87.

Hierna even uitzwemmen en vervolgens naar de Stayokay waar werd gegeten, gerust en natuurlijk ook even vissen.

Op naar de finale, wat een spannende race werd dat… Het was heel spannend tussen teamgenoot Querijn en Sam het verschil was dan ook een fractie. Sam tikte net iets eerder aan en behaalde hiermee de derde plaats! Met een fantastische tijd van 1.10.61. Niet te geloven; een bronzen medaille. De derde van Nederland. Wij genoten van het trotse koppie van onze zoon. Knap gedaan !

De finale is te zien via dit filmpje op YouTube

Een geslaagde eerste dag. De medialle bleef de hele avond om de nek van Sam. Zo blij was hij met deze overwinning.

 

Vrijdag 17 juni was de dag voor de 100 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag.

De 100 meter vrije slag was een prima race voor Sam. Wederom een persoonlijk record en een finaleplaats later in de middag. Hierna de 200 meter wisselslag. Dat is voor Sam wat lastiger, want de schoolslag is onderdeel van de wisselslag. De schoolslag heeft hij niet goed kunnen trainen vanwege de heupproblemen. Sam werd ingeschreven op een tijd van 2.57.30 en hij haalde een fraaie 2.45.68!

Een mooi persoonlijk record. Jammer genoeg ging het niet zo goed met de schoolslag. Maar later op de dag volgde een herkansing in de finale. Dat zou direct een mooie uitdaging zijn om de schoolslag rustig op te pakken.

In de finale werd super hard gezwommen, Sam tikte als laatste aan, maar hij deed dat wel met een snellere tijd dan in de ochtend, dat betekende opnieuw een persoonlijk record.

Hierna volgde de finale van de 200 meter wisselslag. Dit ging nog iets beter dan de ochtend, ook de schoolslag ging iets soepeler. Wederom een tijdsverbetering van anderhalve seconde ten opzichte van de ochtend toen Sam 2.44.11 klokte. We kunnen we zeggen dat hij “ging als een speer!”

 

Zaterdag 18 juni

Het was gezellig op de tribune. We zitten vaak met een groep gezellige ouders bij elkaar. De ouders zijn trots op hun eigen kind, maar ze kunnen ook blij zijn met de prestaties van een ander of meeleven als het even niet goed gaat. Qua comfort was deze tribune niet de meest fijne, maar met elkaar maakten we het gewoon gezellig. In de Stayokay zaten meer zwemmers en ouders en ook die zwemmers volgden we natuurlijk. Super dat de mensen van Stayokay speciaal voor de zwemmers het ontbijt hadden vervroegd en dat ze bovendien het diner langer hebben laten uitlopen zodat we allemaal nog konden aanschuiven. De Stayokay was een ontspannen verblijf, met wel de rust en privacy van een eigen kamer en badkamer, maar ook de gezelligheid in gezamenlijke ruimtes.

Op deze zaterdag werd de 50 meter vrije slag en de 50 meter rugslag gezwommen.

Sam zwom een prima 50 meter vrije slag. Net iets boven zijn persoonlijk record. Hij baalde van zijn tijd maar gelukkig kreeg hij een nieuwe kans in de finale. De 50 meter rugslag startte hij bij zijn leeftijdgenoten in de ‘gewone’ series de junioren 2. Hij had namelijk de limiet gehaald op de 200 rug, daarom mocht hij ook op de 50 rug starten.

De andere series zwom hij overigens tegen de IPC junioren/jeugd. Dit zijn jongens tot en met 18 jaar.

Terug naar de 50 meter; waar hij weer een persoonlijk record zwom. Lekker hoor!

Een resultaat dat meteen een vijfde plaatsing voor de IPC-finale van die middag betekende.

 

Op naar de finales.

De 50 meter vrije slag ging deze dag niet zoals Sam dat wilde. Ik denk dan : “geeft niks, je kan niet op alles pieken.” Maar dat ziet hij toch echt anders. Hij wil gewoon knallen op alles.

Voor een sporter is dat inderdaad een mooie uitdaging. Maar als moeder sta je er toch weer heel anders in.

Ik geniet vooral van het plezier wat ik zie bij hem en ik ben gewoon trots dat hij hieraan mee mag doen. Elk persoonlijk record is mooi meegenomen als beloning voor het harde werken.

De 50 meter rugslag kon weleens erg spannend worden want de tijden lagen dicht bij elkaar.

De start van Sam was goed maar net niet snel genoeg dit keer, zelfs iets langzamer dan in de ochtend. Maar alsnog een mooie vijfde plaats wat zeker een goed resultaat is. Teamgenoot Querijn zwom naar een hele mooie derde plek en dat was zeker verdiend.

 

Zondag 19 juni, laatste dag

De laatste dag. Logisch dat de vermoeidheid een beetje toesloeg. Aan het ontbijt zaten we met

trainer Sven, Donny, Jonne en Mariska. We waren allemaal wat stiller dan de vorige dagen. Dat neemt niet dat de sfeer nog steeds optimaal was. Je leert elkaar tijdens zo’n vierdaagse beter kennen en dat vind ik heel erg leuk. Sam mocht op de slotdag weer flink aan de bak. 200 meter vrije slag, 200 meter rugslag en de 50 meter vlinderslag. Op de 200 meter vrije slag wass hij ingeschreven op 2.23.35 en hij zette een mooi persoonlijk record van 2.22.37 op het scorebord. Dat betekent dus een finale later in de middag.

Hierna volgde de 200 meter rugslag met de junioren 2. Sam behaalt een persoonlijk record van 2.31.51 waarmee hij de nummer 18 va Nederland wordt.  

Hierna volgde de 50 meter vlinderslag. Sam startte goed, maar halverwege de race stortte hij in. Hij eindigde deze serie net boven zijn persoonlijk record. Dat betekende net geen finale.  

Hierna werd gerust en daarna werd de laatste afstand van het toernooi gezwommen; de finale 200 vrije slag. Sam zwom gewoon weer harder dan in de ochtend en hij sloot af met een persoonlijk record van 2.20.85!! Wat een mooie afsluiter was dat van een fantastisch mooi weekend!!

Sam is tevreden over het NJJK. Hij heeft weer mooie doelen om aan te gaan werken en hij ziet weer uitdaging genoeg.

Ik heb vooral heel erg genoten, van Sam natuurlijk, zijn behaalde resultaten, maar ook van alles eromheen.

Goed sfeertje, mooie prestaties van medezwemmers, maar ook om te zien hoeveel plezier hij met alles heeft.

En ook al lukt het soms even niet, de knop gaat weer om en er weer vol voor gaan!

Zondag gingen we moe, maar toch met voldoende energie naar huis. De volgende morgen moesten we weer vroeg op. Sam moest op schoolkamp naar de Belgische Ardennen.

Evelien Janmaat

 

 

 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier