• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Sam Janmaat verhuist van De Duinkikkers naar ZPC om droom te verwezenlijken

donderdag 7 juli 2016

Jonge zwemmer traint 14 uur per week en wil naar Tokyo in 2020

SOEST – Het is, gezien zijn prestaties, nauwelijks voor te stellen, maar Sam Janmaat (14) zwemt pas vier jaar in verenigingsverband. Toen de Soester de diagnose kreeg dat zijn heupafwijking een gevolg is van de ziekte van Perthes ging hij zwemmen. Sam bleek talentvol. Zo talentvol dat hij kans maakt om met het paralympisch team af te reizen naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Om zijn doel te verwezenlijken maakte de zwemmer onlangs de overstap van de Soester Duinkikkers naar het Amersfoortse ZPC.

De handdruk die Sam aan de verslaggever geeft is niet een handdruk die je van een 14-jarige puber verwacht. Sam heeft duidelijk veel aan kracht gewonnen sinds hij in 2012 begon met wedstrijdzwemmen. Vader Paul moet gniffelen: “Over een paar jaar kan ik hem niet meer de baas denk ik. Hij ligt elke dinsdag en donderdag van 6:00 tot 7:30 uur in het water. Daarnaast traint hij in de middag en op de zaterdagmorgen. Daar word je wel sterk van.”

Sam vertelt zelf: “Ik zit in de trainingsgroep die 14 uur per week moet trainen. Als ik mijn droom wil waarmaken, en dat is uitkomen voor Nederland tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo, dan moet ik die trainingsarbeid gewoon doen.”

Brons

Naast het trainen, trainen en nog eens trainen zwemt Sam Janmaat veel wedstrijden. Onlangs deed hij mee met het Nederlandse Jeugd- en Juniorenkampioenschap in Dordrecht. Sam verbaasde daar met een aantal persoonlijke records en hij zwom ook een aantal valide limieten. Het hoogtepunt was de derde plaats in de finale van de 100 meter rugslag. De bronzen medaille heeft een ereplaats gekregen in huize Janmaat.

De goede prestaties zorgden voor een opzienbarende transfer van Janmaat. Deze zomer verruilt hij de gemoedelijke en gezellige Soester zwemvereniging De Duinkikkers voor het prestatieve en professionele ZPC uit Amersfoort.

Duinkikkers is een fantastische vereniging

“Duinkikkers is een fantastische vereniging. Ik doe er nog steeds vrijwilligerswerk. Wanneer je start met wedstrijdzwemmen kan ik deze vereniging van harte aanbevelen!”  Paul Janmaat is vol lof over de vereniging waar zijn zoon zijn sportieve successen vierde. “Sven van Zanten was een geweldige coach voor Sam. Bij het afscheid waren er zowel bij ons als bij Sven vochtige ogen.”

Maar waarom dan gekozen voor ZPC is de terechte vraag. Sam maakte een mooie vergelijking: “Als je voetballer bent bij SO Soest en je wordt gevraagd door Ajax, dan stap je ook over. Zo zit het bij mij ook. Jeanette Mulder is de coach van het Johan Cruijff-talententeam en zij raadde mij aan om bij ZPC te gaan zwemmen. ZPC is met 1100 leden een van de grootste clubs van Nederland en heeft met het nieuwe zwembad fantastische faciliteiten. Bovendien ben ik daar omringd met andere talenten. De uitdaging wordt spannender en groter. Ik kan mij meer ontwikkelen en dat is nodig om mijn droom te realiseren. Elke stap en mogelijkheid moet ik pakken.”

De beperking van Sam komt op onverwachte momenten in alle hevigheid opzetten. In januari kreeg de jeugdige sportman veel last van zijn heup. Het zorgde voor veel pijn en verdriet. “Ik ben in de groei en gecombineerd met overbelasting hielden mijn spieren dat niet. Ik zat in die periode niet lekker in mijn vel. De pijn kwam in alle hevigheid terug. De afwijking is chronisch; ik kom er dus nooit meer vanaf.”

Sam wil zich blijven verbeteren. Dat is een van de redenen dat hij de ambassadeur is van het Bentinck Fonds. Het fonds uit Soest ondersteunt sporters met een beperking en wil mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking motiveren om te gaan bewegen. Onder het motto: “je kan meer dan je denkt” slaagt het Bentinck Fonds met verschillende sportieve initiatieven al vier decennia in haar doelstellingen. Sam Janmaat is door zijn inzet, prestaties en positieve uitstraling een geweldig voorbeeld voor mensen met een beperking die willen sporten. Je kan meer dan je denkt!

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier