• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Sam Janmaat bij ONK 2016

woensdag 9 november 2016

Onze Bentinck Fonds-ambassadeur Sam Janmaat was actief op het Open Nederlands Kampioenschap in Hoofddorp. Zijn moeder Evelien schreef onderstaand verslag. 

Sam mag op negen afstanden starten in dit seniorentoernooi in Hoofddorp!  Het Open Nederlands Kampioenschap (ONK). Hij heeft veel limieten gehaald met voorgaande wedstrijden en dat motiveert hem natuurlijk enorm.Sinds september traint en zwemt Sam bij zijn nieuwe vereniging ZPC Amersfoort en dat bevalt super. Sam is heel hartelijk en warm ontvangen en traint veel en hard met de junioren A-Selectie. Hij voelt zich er nu al helemaal thuis en heeft ook veel plezier naast de "drive" die hij sowieso al heeft voor het zwemmen. Wij zijn als ouders dus erg blij met de keuze om toch over te stappen, Hij leert hier meer op een ander niveau en was hier ook gewoon aan toe. Fijn is dat we nog steeds goed contact met Sven van Zanten van de Duinkikkers hebben. Sven was zijn trainer bij de Duinkikkers en hij volgt onze Sam op de voet.

Vrijdag stappen we al vroeg in de auto richting Hoofddorp, wat een prachtig complex is daar. Fijne sfeer en best een knus bad (25 meter) Prima tribune en al snel verzamelen bekende ouders zich bij elkaar, altijd gezellig weer om iedereen te zien en spreken. Sam mag de eerste dag meteen drie series zwemmen, 100 rug, 200 vrij en 50 vlinder.

Op de eerste twee afstanden zwemt hij een mooi persoonlijk record. Gaaf om die groei toch steeds weer te mogen zien. Niet alleen in tijden, maar vooral ook qua techniek. Helaas: op de vlinder net boven persoonlijk record. Maar deze slag is ook niet echt favoriet bij Sam. Toch gaat het wel steeds beter ook..

Hij heeft zich voor de avond geplaatst in de finale voor de 100 rug, Toch wel erg leuk dat je op zo'n toernooi een finaleplaats behaald. Helaas loopt de race niet zoals hij gehoopt had, hij ging te langzaam af en kon er niet meer bij komen. Toch nog een mooie vijfde plaats waar we super trots op zijn.

Lekker naar huis, eten en snel naar bed.

Zaterdag mag Sam starten in de series, 400 vrij, 50 vrij en 200 wisselslag. Vandaag kwamen opa en oma kijken en was papa mee. Die hadden mooie races uitgekozen om te kijken, op de 400 vrij een mooie tijd en persoonlijk record van 4.39.37. Op de 50 vrij een persoonlijk record van 28.08 en op de 200 wissel een persoonlijk record van 2.32.13. Dit betekent dus twee finales in de avond, gaaf!!

En weer twee keer persoonlijk record gezwommen in de avond, 4.37.48 op de 400 vrij en 2.31.01 op de 200 wissel, een achtste en vijfde plaats, knap gedaan Sam.

Op naar de laatste dag.

Zondag mag Sam starten op de 100 vrij, 50 rug en de 100 wissel. Hij is ontspannen het hele toernooi en heeft het erg naar zijn zin. Hij wil heel graag onder de magische minuut komen op de 100 vrij. Als het hem lukt krijgt hij een slagroomtaart van papa.

Maar dan moet je het wel eerst doen, helaas lukt het hem nèt niet: 1.00.60! Maar wat gaaf dat je nu al zo hard gaat!! Het komt echt wel goed dit seizoen, zijn we van overtuigd. Op de  50 rug gaat hij als een speer ervandoor in zijn serie en tikt aan in een mooie tijd en persoonlijk record van 31.11. En op de 100 wissel een mooi persoonlijk record van 1.11.57 net geen finale, maar die heeft hij wel op de 50 rug, spannend.

We lunchen en rusten op het complex met andere zwemmers en ouders en het is een gezellige en ontspannen sfeertje zo onderling. Laatste keer inzwemmen en op naar de laatste race van dit weekend. Hij heeft er zin in, nog één keer rammen en vol gas gaan dit toernooi. En hoe!! Hij start snel en gaat goed af, het is heel spannend en Sam tikt aan als tweede in een heel mooie tijd van 30.61. Op punten is hij uiteindelijk vierde en dat is een heel mooi resultaat.

Zowel Sam als wij kijken terug op een mooi geslaagd toernooi, mooi om zijn groei te zien en hoe fijn hij het heeft met z'n nieuwe team, maar ook met zijn maatjes van het paralympisch team.

Volgens mij wordt het een leuk seizoen!

Foto's zijn van onder meer Kees-Jan van Overbeeke

Een filmpje van de finale 50 meter rug is te zien via deze link

 

 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier