• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Sam Janmaat bij Swimcup Den Haag�

zaterdag 11 maart 2017

Sam Janmaat zwom tijdens de Swimcup in Den Haag. Zijn ouders Paul en Evelien maakten een verslag van de belevenissen van onze ambassadeur.

Sam had er veel zin in! Drie dagen racen in een internationaal deelnemersveld. Waar het bij de zwemmers uit het Nationale Paralympische team vooral gaat om limieten te behalen voor het WK in Mexico, ging het bij Sam vooral om ervaring op te doen, pr's te zwemmen en natuurlijk om te genieten.

Vrijdagochtend was hij ontspannen en had er vooral zin in! Hij kwam er zelf mee dat hij toch minder nerveus was dan bij de voorgaande keren wanneer hij zo'n grote wedstrijd had. Voor hem is de Swimcup een echt grote wedstrijd. Geen zenuwen dus, behalve bij de start. "Dan heb ik ze echt heel erg."

We hadden hem in overleg met zijn trainers, Jeanet en Atie, ingeschreven op vijf afstanden.

Nieuw pr !

Vrijdagochtend om 10.00 uur begonnen de eerste series. Sam zwemt eerst de 50 meter rug. Dat begint al goed met een pr, Zijn pr van 32.18 werd verbeterd naar 31.90. Meteen goed voor een rechtstreekse finale plaats in de middag.

Hierna de 200 meter vrij. Deze heeft hij 19 februari nog in Amersfoort gezwommen met een mooie tijd van 2.14.01 dus dit is best snel daarna. Het zou gaaf zijn als er een pr in zit. Hij gaat goed af en blijft het goed volhouden, zelfs nog een kleine versnelling de laatste 50 meter, wat resulteert in een heel mooie tijd van 2.12.53! Helaas net geen finaleplek.

Op naar de middag, Sam mag starten in de B-finale 50 meter rug. Hoe gaaf is dat. En weer gaat het echt goed, hij zwemt iets harder dan in de ochtend, 31.65. Dit betekent uiteindelijk een vierde plaats in het IPC-klassement. Heel knap gedaan.

Zes seconden !

Zaterdag staat alleen de 400 meter vrij op het programma. Sam vindt dit een fijne afstand,omdat er, volgens hem, meer uitdaging in zit. Hij gaat hard af, zo zo.. we zijn benieuwd wat hij gaat doen nu, maar hij houdt het goed vol. Uiteindelijk tikt hij aan in 4.40.66 een pr van bijna 6 sec!!! Lekker hoor en meteen geplaatst voor de finale in de middag.

Lekker rusten en klaarmaken voor de finale. Hij heeft er zin in en hoopt dat het nóg harder kan. 'Je kan niet meer doen dan je best jongen' zeggen wij tegen hem. En hij kan inderdaad nog iets harder, gaaf!! Hij tikt aan met een tijd van 4.39.88 en is daarmee zesde in het IPC-klassement.

Laatste dag, zondag, hij gaat voor de 100 meter rug en 100 meter vrij. Eerst de 100 rug, hij zit niet echt lekker in de race, geen pr, iets erboven met 1.09.19. Gelukkig wel een finaleplaats zodat hij het vanmiddag nog een keer kan proberen. Dan de 100 vrij, hij gaat lekker en tikt aan in een tijd van 1.01.60, geen pr, maar prima tijd, ook iets erboven.

Lieve Duncan

Dan weer even rusten en voorbereiden op de finale 100 rug. Na het inzwemmen wedstrijdbroekje aandoen en wat blijkt; er zit een scheur in. Oeps wat nu?Hij heeft een reservebroekje, maar die zit echt te strak eigenlijk. Gelukkig heeft Duncan er één voor Sam, echt super lief! Nog wel zijn zwembroek waarmee hij in Rio naar brons heeft gezwommen. Als dit geen geluk brengt…

Op naar de finale, wat een race, Sam gaat goed mee en tikt als derde aan in een tijd van 1.07.79!!! uiteindelijk op punten als zesde geëindigd! Knap gedaan Sam.

Wat gaaf is dit, meteen een valide NJJK-limiet en een dik pr op zak. Een mooie afsluiter van een super weekend.

Paul en Evelien Janmaat

Noot: Querijn Hensen, ook gesteund door het Bentinck Fonds, presteerde eveneens goed met een negende plaats. 

 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier