• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Verslag Swimcup 2017 - Sam Janmaat

dinsdag 11 april 2017

Onze ambassadeur Sam Janmaat zwom de Swimcup 2017 in Eindhoven. De jonge zwemmer ontwikkelt zich uitstekend. Daar zijn wij als Bentinck Fonds natuurlijk heel trots op. Vader Paul schreef een beeldend verslag.

Van 6 tot en met 9 april stond het Open Nederlands Kampioenschap op het programma, oftewel:de Swimcup 2017. Sam mocht starten op acht afstanden. Woensdagavond arriveerden we op recreatiepark De Wolfsven in Mierlo, waar we vier nachten bleven slapen. Samen eten, slapen, chillen, sporten.

Donderdagochtend gaat de wekker om 6.45 uur er staat voor Sam alleen de 50 meter rugslag op het programma. Vanaf 8.30 uur kan er ingezwommen worden en Sam doet dat graag ruim van tevoren en dus zijn we op tijd in het zwembad. Sam wil deze afstand graag in 30 seconden zwemmen, hij heeft zijn doelen scherp gezet voor dit weekend.

Persoonlijk record

In de serie zwemt hij een mooi persoonlijk record van 31,45 sec. en hij wordt hiermee vijfde in de serie. De eerste acht gaan naar de finale en dus mag hij `s middags weer aantreden. Tussen de middag is het gezamenlijk lunchen en daarna verplichte platte rust. Dus geen telefoon, muziek, etc. Om 15.00 uur vertrekken we weer richting het zwembad waar Sam weer gaat inzwemmen en waar hij zich klaarmaakt voor de finale. In een hele mooie tijd van 30,91 sec wordt hij zesde en laat hij drie volwassenen voor zich. Een prima resultaat en weer een mooi persoonlijk record. En die 30 seconden gehaald!

Doorn in het oog

Op de tweede dag staan de 100 meter rugslag en de 200 meter vrije slag op het programma. Ook in deze twee series weet hij zijn persoonlijke records weer aan te scherpen. Vandaag zitten ook opa en oma en moeder Evelien op de tribune en dat stimuleert Sam enorm! Op de 100 meter rug, waar hij al een valide limiet voor het NJJK in juni voor heeft gezwommen, weet hij zijn pr weer scherper te zetten, 1.07,48. Op de 200 vrij zwemt hij 2.10.00. Voor een zwemmer zijn die hele getallen een doorn in het oog. Je wilt natuurlijk graag net even onder die twee nullen en een 2.09.90 of 80 zwemmen. Maar met deze twee tijden mag hij `s middags weer twee finales zwemmen. Zijn teamgenoten bij ZPC Amersfoort presteren ook goed en dus gaan we `s middags weer met z`n allen richting het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion voor de finales. Sam zwemt een hele mooie 100 meter rug finale en wordt met een schitterende tijd van 1.06,20 uiteindelijk vierde en valt dus net buiten het podium! Een uurtje later zwemt hij de finale 200 vrije slag. Zou het lukken om onder die 2.10.00 te duiken…? Na een hele spannende race wordt Sam vijfde in een hele mooie tijd van 2.09.45! Yesss gelukt en hoe! Diverse complimenten krijgt hij van teamgenoten, trainers en zijn maatjes bij het Paralympisch team!

Pannenkoeken en tosti's 

Zaterdag ook twee series op het programma. De 50 meter vrije slag en de 400 meter vrije slag. Sam is geen sprinter maar wil natuurlijk wel zijn oude tijd aanscherpen! In de serie laat hij dit ook zien en zwemt een mooie tijd van 27.83 goed voor een 11e plaats. Tevreden naar de 400 vrij, ook hier wil wat laten zien. In de serie verbetert hij zijn tijd met 0,88 seconden. Niet veel maar weer goed voor een finale plaats `s middags en dus nog een kans. Na de lunch, die meestal uit pannenkoeken, tosti`s, kwark en fruit bestaat, zijn bed in voor een uurtje platte rust. `s Middags klaar voor die 400 meter vrije slag. Pff… wat een eind zeg, als je op die tribune zit zie je pas hoe lang die 50 meters zijn, en dan te bedenken dat er zwemmers zijn die ook nog graag een 1500 meter zwemmen! Maar goed, Sam zwemt een mooi opgebouwde race en eindigt deze finale in 4,35,77! Top tijd en een mooie vierde plaats! `s Avonds na het diner, (pasta`s, rijst, bami, etc) weer vroeg naar bed want de wekker staat zondag wat eerder, 6.15 uur!

Plezier !

Op de laatste dag van deze Swimcup staan er nog even drie afstanden klaar voor Sam. 50 meter vlinderslag, 200 meter wisselslag en als laatste de 100 meter vrije slag. Op de 50 meter vlinder weet hij zijn eigen tijd met twee seconden te verbeteren naar 30.95 sec. en wordt negende, net een plaats te hoog voor de finale. Op de 100 meter vrij komt hij net niet onder de magische grens van 1.00.00. Het wordt 1.00,16 Bijna 1,5 seconde pr, zeer goed gedaan weer! Zijn tijd is ook weer goed voor een negende plek. Op de 200 wissel zwemt hij een pr van maar liefst 15 seconden en eindigt in de serie als negende met een tijd van, 2,29,64! Hij mag de 200 wissel wel in de finale starten doordat Marc Evers, tevens paralympiër, zo goed zwemt dat hij de finale bij de valide heren mag zwemmen en er dus een plek over is bij de Paralympiërs. In de finale vecht Sam om weer sneller te zwemmen dan `s morgens maar dat is lastig na drie dagen voluit gegaan te zijn! Hij wordt uiteindelijk achtste in een mooie tijd van 2.31.12.

Nadat we iedereen bedankt hebben vertrekken we rond 17.30 uur weer naar huis. Wat een schitterende ervaring weer, je ziet aan Sam dat hij echt plezier heeft in het zwemmen. Hij voelt zich thuis bij ZPC Amersfoort. En het valt mij op als buitenstaander wat voor een hechte groep het is. Veel respect en interesse voor elkaar, elkaar steunen en aanmoedigen, niks of niemand is meer dan een ander. Echt top om te zie en om te mogen meemaken! Sam heeft zich weer goed laten zien in de afgelopen vier dagen. En zichzelf weer verbeterd op veel vlakken, zo zie je maar weer:

Je kunt meer dan je denkt!

 

 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier