• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Binnenkort start De Toss met een serie van tien Rolstoel tennislessen voor 75 euro p.p.

zaterdag 22 april 2017

 

Dit is mogelijk omdat TV de Toss de banen ter beschikking stelt en de lessen gesubsidieerd worden door het Bentinck Fonds.

Deze lessen zijn voor personen die een lichamelijke beperking hebben of een chronische ziekte. Het is wel belangrijk dat je nog voldoende armfunctie hebt omdat je moet rijden met je rolstoel en moet kunnen slaan met je racket. Bij voldoende aanmeldingen gaan wij zo snel mogelijk starten met de lessen.

Voor rolstoeltennis heb je uiteraard een eigen racket nodig. Er staat één sportrolstoel bij De Toss om uit te proberen. Het is bijzonder fijn als je toch kans ziet een sportrolstoel van iemand te lenen of te informeren bij een instantie of revalidatie centrum naar een tweedehandshands rolstoel of een leenrolstoel.

Voor meer informatie over rolstoeltennis kan je kijken op de site van TV De Toss:

http://tennisparkdetoss.nl/rolstoeltennis-2/

 

Rolstoeltennis

Rolstoeltennis is uitermate geschikt voor mensen die als gevolg van een beperking of een blessure niet meer in staat zijn om staand te tennissen. Rolstoeltennis zorgt voor een gezonde manier van bewegen, geeft je plezier en gezelligheid. Het leuke van rolstoeltennis is dat je behalve met je groepje ‘Rollers’ ook met je familie, vrienden en bekenden kunt tennissen. Daarnaast biedt het mogelijkheden om jezelf te verbeteren en uit te dagen, dit bewijzen de Nederlandse Toprolstoeltennissers keer op keer. Zij behoren al jaren tot de wereldtop. Alle aspecten van het valide tennis komen ook bij rolstoeltennis aan bod.

De sportrolstoel

Voor het beoefenen van de sport maken rolstoeltennissers gebruik van een sportrolstoel. Wat meteen opvalt aan deze stoel is de schuine stand van de wielen. Dit maakt de sportrolstoel veel wendbaarder dan de stoel die in het dagelijks leven wordt gebruikt.  Neem voor eventuele subsidie mogelijkheden voor aanschaf van een sportrolstoel contact op met je gemeente.

Tennisrackets

Rolstoeltennissers gebruiken hetzelfde type tennisracket als tennissers, zij het soms een lichtere variant. De meeste spelers kiezen voor een kleinere grip, omdat ze tijdens het rijden zowel het racket als de hoepel vast moeten houden.

Baansoorten

Tennis wordt gespeeld op verschillende ondergronden, variërend van gravel tot (slow) hardcourt. Rolstoeltennissers kunnen op bijna elke ondergrond spelen, maar komen het beste tot hun recht op gravel of hardcourt.  Door verschil in weerstand speelt de ene ondergrond makkelijker dan de andere. Het is duidelijk dat een harde baan bijvoorbeeld hardcourt of gravel minder weerstand levert en dus comfortabeler rijdt dan een zachte baan zoals kunstgras. Rolstoeltennissers kunnen wel op kunstgras spelen, maar het is relatief zwaar met name vanwege het zand op de baan, hierdoor is deze baansoort voor met name jeugdspelers niet geschikt.

Spelregels

Het rolstoeltennis bevat enkele aanvullende spelregels ten opzichte van het valide tennisspel. Het belangrijkste verschil met validentennis is dat de rolstoeltennisser de bal een tweede keer mag laten stuiten.

Training

Bij een groot aantal KNLTB tennisverenigingen wordt rolstoeltennistrainingen aangeboden. Voor de centrale training en begeleiding van de Nederlandse top rolstoeltennissers heeft de KNLTB een bondscoach rolstoeltennis aangesteld. Tennisleraren die zich meer willen verdiepen in rolstoeltennis, kunnen de Workshop Rolstoeltennis volgen.

Rolstoeltennistoernooien

Jaarlijks worden in Nederland nationale en internationale rolstoeltennistoernooien georganiseerd. De toernooien die meetellen voor de Nationale Rolstoeltennis Ranglijst worden de Rolstoeltennis Ranglijsttoernooien genoemd. Deze toernooien zijn bedoeld voor zowel de toptennisser als de recreatieve tennisser.

Reguliere toernooien en competities

Naast deelname aan rolstoeltoernooien en (interne) competities kan de rolstoeltennisser en de valide tennisser ook prima samenspelen in zowel het enkel- als dubbelspel. Zij kunnen samen uitkomen in de reguliere competities en toernooien van de KNLTB.

Rolstoeltennis voor jeugd

Ook voor de jeugd heeft de KNLTB een aanbod voor het volgen van trainingen en het spelen van wedstijden (toernooien). Daarnaast worden jeugdspelers regelmatig uitgenodigd voor talentherkenningsdagen.

Om kinderen kennis te laten maken met rolstoeltennis bij een vereniging organiseert de Esther Vergeer Foundation regelmatig open dagen bij tennisverenigingen in het hele land.

 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier