• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Zeven goud, twee zilver en eenmaal brons voor Sam Janmaat tijdens NJJK korte baan 2017

dinsdag 19 december 2017

Onze ambassadeur Sam Janmaat presteerde fenomenaal tijdens het NJJK korte baan in het mooie Eindhoven. Zijn vader Paul schreef een uitgebreid verslag speciaal voor het Bentinck Fonds.

SOEST/EINDHOVEN - Donderdag 14 december rond 10.00 uur rijden we met een vol bepakte auto richting Eindhoven voor het NJJK korte baan. Onderweg hebben we het over medaille kansen en misschien zitten er wel 2 of 3  gouden medailles in als ik heel goed mijn best doe. Dit toernooi duurt meestal vier dagen maar dit jaar heeft de KNZB besloten om het in drie dagen te stoppen. “Wordt een druk weekendje” zegt de trainster tijdens de teammeeting op donderdag avond. “Zorg ervoor dat je goed eet, toch op tijd je rust pakt en gefocust bent tijdens je race!” Donderdagavond ligt iedereen voor 21:30 uur op bed want ze weten dat de wekker iedere dag om 5:45 af gaat. Dan ontbijten en dagelijks om 7:30 uur inzwemmen.

PR

Vrijdag staan er voor Sam drie afstanden en een estafette op het programma. Het begint gelijk met het koningsnummer: de 100 meter vrije slag. Sam wordt tweede in de serie en verbetert zijn PR naar 55.78 seconden en zit daarmee net achter Duncan van Haren die 55.75 seconden zwemt. Wordt dus heel spannend vanmiddag tijdens de finale ook omdat Querijn net achter Sam zit met 56.22 seconden!

In zijn tweede serie zwemt Sam de 50 meter schoolslag. Met een mooi PR van 33.65 seconden wordt hij derde in de serie. Heel knap vooral ook omdat Sam moeite heeft met die schoolslag door zijn stijve heup.

Dan is het zover, de 400 meter vrije slag. Door de drukte van het toernooi is dit direct een rechtstreekse finale. Deze had Sam al uitgezocht… Als hij goed in vorm is en de juiste focus heeft kan dit wel eens zijn eerste gouden medaille worden dit seizoen! Met vader Paul, moeder Evelien, opa en oma op de tribune heeft hij zijn eigen supporters mee en die leven dan ook mee tijdens zo`n race! Tijdens de race is het al snel duidelijk dat Sam in vorm is! Halverwege ligt hij al twee seconden voor op zijn snelste schema tijdens de regiokampioenschappen. Dit gaat goed, hij neemt intussen ook afstand van Bastian, die voorgaande jaren nog wel eens sneller was dan Sam. Evelien heeft het niet meer en vol ongeloof kijken ze hoe hij deze race gaat afsluiten! De laatste vijftien meter stort hij in maar met een schitterende PR en een tijd van 4:16:99 komt hij net onder de tijd die hij in z`n hoofd had zitten! Het eerste goud is een feit! Heel knap gedaan Sam, trots zijn we allemaal! Na deze finale is het uitzwemmen, lunchen, slapen en dan weer inzwemmen om 15:00 uur!

Nederlands Kampioen

`s Middags zwemt hij dus twee finales en een estafette. Ik zie vlak voor die 100 vrij finale die focus op zijn gezicht. Hij weet dat het nu moet gebeuren. Er zijn drie jongens die kans maken om Nederlands Kampioen te worden op deze afstand: Duncan, Querijn en Sam. Hoe spannend is dit!! Het startschot gaat, ze zijn weg! Sam ligt op het eerste keerpunt iets achter, wij kunnen dit goed zien omdat wij op die hoogte van het bad zitten op de tribune, Sam moet het niet hebben van die eerste 50 meter. Hij trekt daarom volop door na 50 meter en bij het keerpunt zien we dat ze nagenoeg gelijk liggen! Pfff wat spannend, Ik hou het niet meer, ik zit naast de moeder van Duncan, die eigenlijk altijd sneller is geweest, beide springen we op om onze jongens aan te moedigen! Tien meter voor de finish zien we dat Sam wat afstand neemt, Duncan zet nog aan maar het is Sam die als eerste aantikt!! Jaaaa, goud en Nederlands Kampioen op de 100 meter vrije slag!! Echt schitterend om mee te maken!!

Een uur later moet hij alweer in het water voor de 50 meter schoolslag finale. Tijdens deze finale zie je dat bij Sam de kracht er een beetje uit is, hij wordt mooie vierde en zwemt net iets langzamer dan `s ochtends in de serie.

Na de finales gaat de focus weer op de estafette! 4x100 wisselslag. Deze wisselslag begin altijd met de rugslag en Dit doet Sam in deze estafette. Hij mag dus als startzwemmer de spits afbijten! De heren van ZPC worden derde in deze race. Heel goed gedaan ook. Een mooie afsluiting van deze dag.

Zaterdagochtend doe ik om 08:00 uur snel de boodschappen voor alle vier de Roompot-huisjes die ZPC heeft geregeld voor hun sporters. Ik loop in de supermarkt met kilo`s kip, pasta en verse groenten! Snel verdelen en dan hup naar het zwembad om naar de series van Sam te kijken! In zijn eerste serie op de 200 vrije slag wordt hij eerste in een mooie PR van 2.01.74. In zijn tweede serie, de 50 meter vrije slag wordt hij derde in een mooie PR van 25.85! en in zijn laatste spintnummer de 50 meter rug wordt hij tweede, ook weer een mooi PR: 29.10.

Nieuw Nederlands Record

Dan moet er `s middags weer gepresteerd worden. Als eerste zwemt hij de 200 meter vrije slag finale! Sam is goed weg, ik zit met vriend Raymond en Evelien op de tribune. Na 100 meter ligt hij met een tussentijd van 56,87 heel mooi op schema om onder de 2 minuten grens te duiken! Hij neemt afstand van de rest en dan komt het op wilskracht terecht. Hij kan zich niet meer optrekken aan zijn tegenstanders, hij vecht en knalt! Het gaat super, met een mooie krachtige slag gaat hij op de finish af. Hij tikt aan in 1.59.04. We staan allemaal te juichen. Goud op de 200 vrij! Dan horen we de speaker roepen dat hij een Nieuw Nederlands Record heeft gezwommen. Nog nooit eerder was er iemand die zo snel was op deze 100 meter in de Paralympische klasse S10! Wat fantastisch! Door iedereen langs het bad wordt hij gefeliciteerd, met een blik van: wat gebeurt er nu? Komt hij bij zijn teammaten aan die hem allemaal om z`n nek springen, mooi om te zien zo`n hechte club! Nu snel maar weer uitzwemmen en klaar maken voor de volgende twee finales. Op beide sprintnummers wordt hij tweede. Op de 50 vrij wordt Duncan eerste en op de 50 rug is het Querijn die als eerste aantikt. Op de 50 vrij zwemt hij net iets langzamer dan in de ochtendserie en op de 50 rug duikt hij net onder de 29 seconden! Tweede in een mooi PR van 28,98!

Golden Sunday

Dan is het zondag, uiteindelijk zal deze dag uitgroeien tot de Golden Sunday! `s Middags mag Sam drie finales zwemen. In de ochtendseries wordt hij twee keer eerste en één keer tweede. Op 100 meter rugslag wordt Querijn eerste net voor Sam. We beginnen de finales met de 100 school. Doordat Duncan er niet bij is heeft Sam kans op een medaille. Ongelooflijk om te zien hoe hij dit doet. Met zo`n stijve heup wegzwemmen van de rest, zo ontzettend knap! Hij tikt aan in 1.13.16, net iets langzamer dan in zijn serie vanmorgen maar wel weer goed voor Goud! Dan de tweede finale van deze zondag. De 100 meter rug. Vanmorgen net iets langzamer dan de nummer 1, Querijn. Het is altijd mooi om te zien hoe de start van de rugslag gaat. Zo`n hele rij mannen, hangend in het water, wachtend totdat de starter schiet. En dan zijn ze weg, Querijn, zoals altijd met een mooie en langere onderwaterfase, komt als eerste aan bij het 25 meter keerpunt. De andere op een hele kleine achterstand. Sam houdt goed stand en blijft nagenoeg naast Querijn liggen. Na het laatste keerpunt liggen ze nagenoeg gelijk, het is Sam die in de laatste meters afstand neemt en tikt als eerste aan!! Met een tijd van 1.02.22 een schitterende PR en net iets sneller dan Querijn. Weer Goud voor Sam!

Vlinderslag

Op de laatste individuele finale van dit weekend staat Sam weer als eerste geplaatst, hij start dus in baan vier en begint met de vlinderslag. Op de wisselslag begin je met de vlinderslag, gevolgd door de rugslag, schoolslag en borstcrawl. Sam zit nog steeds goed in z`n vel en de focus is er ook nog. Alle vier de disciplines gaan goed in elkaar over en in een schitterend PR van 2.19.58 heeft hij zijn derde goud te pakken! Wat een dag, drie gouden medailles op 1 dag. Dat hadden wij zelfs niet durven dromen. Zijn individuele afstanden zijn klaar en nu volgt er nog een spektakel stuk! De 4x100 meter vrije slag voor de junioren, waar Sam bij zit, en voor de jeugd, 16 en 17 jaar. De estafette waar Sam in zit is al derde geplaats. De heren maken dus kans op een medaille. De mannen hebben de spirit er zo goed in zitten dat ze vanaf het begin al de koppositie innemen! Deze staan ze ook niet meer af en pakken dus het goud! Ook de jeugd van ZPC Amersfoort wordt eerste in hun 4x100 vrije slag. Wat een spektakel! Gaaf om te zien! Uiteindelijk wordt ZPC Amersfoort ook eerste in het clubklassement en mogen die hele grote wisselbeker mee naar huis nemen!

Dit weekend zeven keer goud, twee keer zilver en eenmaal brons! Dit had hij vooraf nooit kunnen bedenken! Je kunt dus inderdaad dus meer dan je denkt!!

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier