• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Querijn Hensen maakt zich op voor Tokio 2020

vrijdag 23 maart 2018

Talentvolle zwemmer wil meedoen aan de Paralympische Spelen van 2020 in Tokio.

SOEST - Querijn Hensen (16) moest vorige week na een toernooi in Denemarken een internationale keuring ondergaan. Een spannend moment voor de zwemmer uit Soest. Getest werd of Hensen zijn beperking zwaar genoeg was om mee te mogen doen met paralympische toernooien in de komende jaren. De seinen gingen op groen. Hensen mag zich gaan opmaken voor achtereenvolgens een EK dit jaar, het WK in 2019 en de Paralympics in Tokio in 2020.

‘Big in Japan’ is een nummer van Alphaville dat in 1984, ver voor de geboorte van Querijn Hensen een hit was. Het nummer zal, ter motivatie, in de komende maanden waarschijnlijk op de Spotify-playlist van de talentvolle zwemmer komen. Gemotiveerd is Hensen toch wel. De zwemmer traint twintig uur per week om in vorm en conditie te blijven.

Drieling

Querijn is er een van een drieling. Zijn twee identieke broertjes Quinten en Ruben vermaken zich met respectievelijk hockey en mountainbiken. ,,Ik voetbalde met mijn broertjes bij SO Soest. Maar toen ik op achtjarige leeftijd last kreeg van jeugdreuma kreeg moest ik op zoek naar een andere sport. Zwemmen was een van de weinige sporten die ik mocht doen toen ik last kreeg van jeugdreuma.”

Bij de Duinkikkers kreeg Hensen training van Sven van Zanten. De gedreven coach herkende het talent. De sportieveling ontwikkelde zich. Zijn specialisme ligt op de korte afstanden 50 en 100 meter vrij en de 50 en 100 meter rugslag.

Reuma

,,Ik ben zo blij met het zwemmen. Dat is een sport waarbij de gewrichten de minste weerstand hebben. Andere sporten zijn door mijn beperking nauwelijks mogelijk. Ik kan er niks anders van maken.  Mijn reuma begon met een dikke knie. Maar mijn ziekte is progressief en wordt met medicijnen onderdrukt. Ik kan niet meer dan 600 meter lopen, dan doen mijn knieën, enkels, heupen en handen pijn. In het water ben ik vrij, kan ik veel meer.”

Volwassen

,,Als je op jonge leeftijd ziek wordt, dan moet je snel volwassen worden. Ik leef voor mijn droom en dat is het realiseren van een podiumplek op de Paralympische Spelen van Tokio in 2020. Hiervoor train ik minimaal 20 uur per week. Dat doe ik bij Utrecht Swimming in Zeist onder de vlag van The Hague Swimming. Oud-Olympiër en voormalig topsportzwemmer Robin van Aggele is mijn trainer. Ik krijg momenteel ook krachttraining. Omdat ik nog in de groie ben moet ik daarvoor goed begeleid worden.”

LOOT-school

Querijn zit op een speciale LOOT-school voor topsporters. De sfeer en de mogelijkheden die de school bieden stemmen hem en zijn ouders gerust. ,,De leraren kennen de situatie. Er wordt rekening gehouden met trainingstijden. De lestijden zijn in overleg. Dat is fijn en dat geeft rust in het hoofd. Ik vind het heerlijk zo. Ik ben een jongen 16, maar ik vind het prima om ’s morgens om half vijf op te staan om vervolgens een uur later in het water te liggen. Ik weet waarvoor ik dat doe: Tokio 2020.”

Tekst: Peter Beijer

 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier