• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Goede prestaties voor zwemmers Sam Janmaat en Querijn Hensen

maandag 18 juni 2018

  • Querijn Hensen: twee keer nationaal kampioen

  • Sam Janmaat: goede valide prestaties

SOEST/EINDHOVEN - De Soester zwemmers Sam Janmaat en Querijn Hensen hebben afgelopen weekend tijdens de Nederlandse Jeugd en Junioren Kampioenschappen (NJJK) lange baan in Eindhoven prima prestaties gehaald.

Querijn Hensen

Querijn Hensen heeft een succesvol NJJK achter de rug. De jonge Hensen (16) zwemt voor de Paralympische ploeg en wil zich kwalificeren voor de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020. Querijn lijdt aan jeugdreuma. Hij ondervindt last bij zijn knieën, enkels, heupen en handen. In het water is hij vrij en kan hij volgens eigen zeggen veel meer. In Eindhoven werd Querijn Hensen twee keer Nederlands Kampioen. Bij de 50 meter en de 100 meter rugslag tikte hij als eerste aan. Daarnaast pakte Querijn zilver op de vijftig meter vlinder en twee keer brons op de vijftig en honderd meter vrije slag. De Arena-prijs die gaat naar de paralympische deelnemer die het hoogste aantal punten haalt, ging eveneens naar Querijn Hensen.  De zwemmer uit Soest richt nu zijn pijlen op het het laatste toernooi van dit seizoen: De Open Nederlandse kampioenschappen.

Sam Janmaat

Voor Sam Janmaat was het een speciaal kampioenschap. De 16-jarige zwemmer is al een paar jaar aan het trainen voor deelname aan de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020. Een aantal maanden geleden is Sam door het IPC (Internationaal Paralympisch Comité ) niet beperkt genoeg bevonden om  mee te mogen doen aan paralympische wedstrijden. Voor Sam Janmaat, die lijdt aan de ziekte van Perthes, waardoor hij een heupafwijking heeft dat veel pijn en ongemak veroorzaakt, is de uitkeuring, een hevige teleurstelling.

Het tekent de sportman in hem dat hij, ondanks zijn beperking, niet bij de pakken neer is gaan zitten.  De Soester zwemmer doet vanaf februari van dit jaar als valide zwemmer mee met wedstrijden. Tijdens de NJJK in Eindhoven behaalde hij drie individuele limieten. Dit zijn de prestaties die hij in de valide klassen heeft behaald:

Dag 1:

100 rug : dertiende plaats

Estafette team : 4 x 200 vrij, tweede plaats

Dag 2:

50 rug : vijftiende plaats

Estafette team: 4 x 100 vrij, derde plaats

Dag 3:

200 rug: zesde plaats

Estafette team: 4 x 100 wissel, tweede plaats

Bij de laatste estafette was Sam startzwemmer met de 100 meter rugslag en daar zwom hij een persoonlijk record van 1.03.92.

De uitslagen die Sam Janmaat heeft behaald vallen in de landelijke top van zijn leeftijdsklasse. Hiermee kan hij meedoen in de top tien van zwemmers tot en met 16 jaar. Tokyo zit er voor Sam helaas niet meer in. Maar de toekomst is nog steeds rooskleurig voor de talentvolle zwemmer en ambassadeur van het Bentinck Fonds.

Het eerstvolgende toernooi voor Sam Janmaat is het Speedo Fast Water Meet in Amsterdam in het weekend van 30 juni/1juli

Beide zwemmers hebben maar weer laten zien dat het motto van het Bentinck Fonds opgaat: je kunt meer dan je denkt.

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier