• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Het seizoen begint weer voor Sam Janmaat

zaterdag 10 oktober 2015

Hier zijn we weer!

Sam is half augustus al begonnen met trainen. De eerste trainingen waren zelfs tijdens onze vakantie in Zeeland. Daar hadden we niet op gerekend eigenlijk. Maar omdat Sam last van zijn heup kreeg wilde hij zwemmen. Dat helpt hem tegen de pijn. Dus op naar een sportzaak. Daar kochten we een brilletje en broekje. Dat kan hij altijd wel gebruiken.

De spieren vangen het lichaam op daar waar het door Sam zijn ziekte tekort schiet. Mooi om na een welverdiende vakantie ook het plezier in het zwemmen meteen terug te zien.De badmeester in Zierikzee vond het ook fantastisch om Sam in zijn bad te hebben tussen de andere zwemmers, volwassenen en heel veel grijze koppies. Hij bood ook trainingsmaterialen aan, maar Sam hield het eerst maar even bij banen trekken.

Na de vakantie heeft Sam de training bij de Duinkikkers opgepakt onder de enthousiaste begeleiding van trainer Sven van Zanten. De trainingsuren van Sam komen nu ongeveer tussen de 7 á 10 uur per week. Eén uur is heel vroeg in de ochtend. Namelijk op donderdag van 6:00 - 7:00 in het 50-meter-bad De Krommerijn. Dit doen we op initiatief van Sven met een klein groepje zwemmers om meer ervaring te krijgen in een ‘lang’ bad. In Soest trainen ze in het 25 meter “kort’ bad. Mooi dat dit groepje zo gedreven is dat ze dus zelfs voor schooltijd al in het water liggen. De school is trouwens ook super betrokken bij het zwemmen. Daar zijn wij als ouders erg blij mee. Sam moet wel hard werken en goede cijfers halen, voor wat hoort wat, maar de school werkt ook dit jaar weer ontzettend fijn mee.

Zaterdag 26 september hebben we de eerste Paralympische training in Zeist weer opgepakt. Eerst de landtraining en daarna de zwemtraining. Leuk om iedereen weer te zien na de vakantie en er werd goed getraind. Even rust in de middag, Sam is even gaan vissen, zijn grote hobby. En om 15.30 weer naar het zwembad in Driebergen voor de eerste wedstrijd van het seizoen. Sam had gekozen voor de 200 meter rug, 100 meter vrij en in de estafette mocht hij de 100 meter rug zwemmen bij de wisselslag. De rugslag vindt hij de leukste slag. Hij had een persoonlijk record staan van 2.41.59 en Sam zwom een mooie 2.38.00!

Goed begin zeg.

Hierna de 100 vrij, hij zakte de laatste baan helemaal in maar had alsnog een mooie tijd net boven zijn pr.1.06.70. Toen de estafette 100 meter wissel met Querijn,Rik en Peter. Sam mocht starten op de rug en zwom een mooie 1.14.92.. ook net boven zijn pr. Keurig gedaan zo aan het begin van het seizoen! Hij zei wel: "jeetje mam, ik ben echt wel moe nu, mijn conditie moet wel weer even opgebouwd worden."

Zondag 27 september mochten we naar Eindhoven. Sam mocht mee zwemmen met het Paralympisch team met de 10 X 100 m vrije slag estafette op het NEK ( Nederlandse Estafette Kampioenschappen). Dit was de eerste keer in de geschiedenis dat de Paralympische ploeg deel zou nemen hieraan om te kijken hoe ze het zouden doen tussen de valide teams. Gaaf om hier ook bij te zijn!!

Sam was best nerveus, hij was weer de jongste van de heren, maar de grote mannen zijn altijd super lief voor hem zodat hij zich enorm op zijn gemak voelt. Hij had er dan ook vooral erg veel zin in om te knallen. Wat is er ontzettend goed gezwommen door zowel de dames als de heren! Echt super om dit te zien en ook heel mooi om het teamgevoel te zien. Helaas werden de heren gediskwalificeerd, maar alsnog hebben ze ontzettend hard gezwommen en een mooie prestatie neergezet. Wie weet wat dit misschien nog gaat betekenen voor de toekomst.

Met 10 starts : 15x sneller dan een valide team!! Sam heeft weer harder gezwommen dan de dag ervoor. De tijd telt even niet, maar de prestatie geeft wel zelfvertrouwen in zijn kunnen. Was een fantastisch zwemweekend weer, ook voor mij als moeder. Vanaf nu weer bijna elk weekend wedstrijden, waaronder ook weer grote toernooien.We hebben er ontzettend veel zin in! Sam in het zwemmen en groeien binnen zijn sport en ik in het erbij zijn op de tribunes en het maken van de verslagen.

Een filmpje van de estafette kun je zien via deze link

Evelien Janmaat

 

 

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier