• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

In Memoriam - Jan Jager

zaterdag 6 mei 2017

Woensdag 3 mei kreeg het bestuur van het Bentinck Fonds het droevige bericht van het overlijden van onze oud-voorzitter Jan Jager. Jan mocht slechts 56 jaar worden.

In maart 1999 werd hij voorzitter van onze stichting. Het bestuur vond hem de geschikte kandidaat vanwege zijn breed netwerk in de regio. Een netwerk dat Jan door zijn werkzaamheden als notaris in Soest dagelijks uitbreidde.

Jan was tot 1 oktober 2016 voorzitter van het Bentinck Fonds. Zijn aftreden was noodgedwongen door de ziekte ALS waarvan de diagnose in 2014 werd vastgesteld.

In zijn bijna achttien jaar als voorzitter van het Bentinck Fonds maakte Jan indruk door zijn passie en enthousiasme  om mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. Zijn eerste ervaring met het Bentinck Fonds was een wedstrijd zitvolley met, volgens zijn eigen commentaar:  “de afgeschroefde benen die in de hoek lagen”.  Jan had gevoel voor humor. Maar bovenal was er de bevlogenheid om mensen aan het sporten te krijgen. Zijn motivatie was duidelijk: “In een gemeente als Soest verdien ik mijn brood als notaris. Je bent afhankelijk van de Soester gemeenschap. Dan vind ik het logisch, bijna een voorwaarde, dat je ook iets voor die gemeenschap terugdoet. Een beperking moet geen bezwaar zijn om deel te nemen aan sportieve activiteiten. Sporten moet voor iedereen kunnen.”

Door zijn ziekte heeft Jan nog meer affiniteit met de beperkte medemens gekregen. Hij zag zijn lot als toeval en pure pech. Hij berustte niet in dat lot, maar ging de strijd aan en dat deed hij op bewonderenswaardige wijze door onder meer aandacht te genereren voor de strijd tegen ALS. Stichting ZoALSJan is daar een sprekend voorbeeld van.

Zijn inzet voor de maatschappij bleef niet onopgemerkt: in 2015 kreeg hij een koninklijke onderscheiding, een prachtige en terechte beloning voor zoveel jaren onbezoldigd werk voor de maatschappij.

Het Bentinck Fonds is veel dank verschuldigd aan Jan. Dankzij zijn inzet is het Bentinck Fonds de afgelopen 18 jaar op de kaart van Soest verschenen. Zijn enthousiasme was een inspiratie voor de overige bestuursleden. Binnen en buiten het bestuur wist hij velen te verbinden.

De strijd tegen ALS heeft Jan moeten staken. Maar hij leeft voort in de harten van zoveel mensen die hem lief hadden. Zijn goede werk hopen wij bij het Bentinck Fonds voort te zetten.

Wij wensen Harriët, Jord en Jelte heel veel sterkte bij het verwerken van het grote gemis. Wij gunnen hen dat hun verdriet in de toekomst zo nu en dan plaats mag maken voor een dankbare glimlach en een warme en goede herinnering.

 

Namens het bestuur van het Bentinck Fonds,

Eric Borgts

Voorzitter

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier