• Bentinck beweegt mensen
  • Bewegen brengt vriendschap
  • Iedereen mag sporten
  • Samen sporten (in Soest) stimuleert
  • Uw steun zorgt voor beweging
Steun ons!

Menu

Sam Janmaat wint goud en zilver op NJJK 2017

dinsdag 20 juni 2017

Ook Deborah Visser en Querijn Hensen pakten medailles

Wat een NJJK voor onze ambassadeur Sam Janmaat! Hij won één keer goud en drie keer zilver op de NJJK Lange Baan dat van 15 juni t/m 18 juni in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven gehouden werd. Sam behaalde een topprestatie. Zijn ouders Paul en Evelien waren uiteraard getuige van het evenement en van de prestaties van hun zoon. De medailleoogst, maar vooral het plezier dat zijn zoon heeft gehad, inspireerde Paul tot de productie van onderstaand verslag.

NJJK Lange Baan - Sam Janmaat

Woensdag 15 juni rijden we eerst naar Amersfoort om daar met de hele groep van ZPC Amersfoort los te zwemmen voor HET toernooi van het jaar. Na het gezamenlijke diner vertrekken we rond 19.15 uur naar Mierlo, waar we tot en met zondag in zes huisjes verblijven. Donderdagochtend staat alleen de 100 rug op het programma, Sam zwemt twee seconden boven zijn pr maar is toch snel genoeg en gaat als twee-na-snelste de finale in. Na de lunch en de verplichte rust zwemt Sam `s middags de 400 meter vrije slag, de 400 vrije slag bij de valide en de estafette 4x100 meter wissel. De 400 meter vrije slag is bij de Paralympische zwemmers al gezwommen. Sam heeft echter zo`n snelle tijd in het afgelopen seizoen neergezet dat hij deze afstand bij de valide mag meezwemmen. Zijn tijd wordt dan automatisch bij de Paralympiërs verwerkt. Sam zwemt een dik pr in deze 400 vrij! 4.30.37, en dit is goed voor een zilveren medaille!! Zijn eerste zilveren medaille op zo`n groot toernooi!

En opnieuw zilver

Dadelijk staat de 100 rug voor de deur dus snel weer de concentratie en de focus want hij weet dat hij op dit nummer ook kans heeft op een medaille! Sam start in baan 3, baan 4 is voor de bijna 18-jarige Olympisch kampioen Bas Takken. Ook nu tikt Sam weer als tweede aan, in een tijd van 1.06.86 en pakt weer een zilveren medaille!!! Gaat lekker op deze eerste dag! Na deze schitterende en spannende race moet hij zich nog klaar maken voor de 4x100 meter wisselslag estafette. Hierna gaat hij moe maar zeer voldaan terug naar de huisjes in Mierlo, snel eten en dan weer vroeg slapen. Sam zal nog wel even nagenieten van die twee medailles maar slaapt gelukkig al snel.

Voor de vrijdag staan er vier nummers op het programma: 100 meter vrije slag, 200 meter wisselslag, 50 meter schoolslag en de 4x200 meter vrije slag. De 100 vrije slag zwemt Sam weer bij de valide zwemmers. Hij wordt in deze strijd bij de valide jongens 29ste in een mooie tijd van 59,49 maar is wel snel genoeg voor de paralympische finale. Op de 200 meter wisselslag zwemt hij in de series naar een zesde plek. In de finale duikt hij met 3.44 seconde onder zijn PR en wordt met 2.29.37 heel mooi vierde. Op de 50 meter schoolslag, niet zijn favoriete slag met zijn heup, zwemt hij een vierde tijd, 36.80, in de series met een PR van 0.22 seconden. In de finale wordt hij ook vierde in een tijd van 37.00 seconden. Super gedaan Sam!

Dan wordt het tijd om zich klaar te maken voor de finale 100 meter vrije slag… Na een hele mooie tijd in de series begint het weer te kriebelen bij hem, zou ik hier dan mijn tweede medaille kunnen halen? Hij start in baan 5, naast die hele snelle Bas Takken. Zijn gedachte : "als ik nu gewoon bij hem in de buurt blijf dan heb ik zeker kans!!" Na het keerpunt ligt hij tweede met Bastian Renshoff in zijn kielzog! Pfff het is al zo warm in het bad maar hier krijg je het op de tribune nog heter van, wat een spanning! Het eindpunt nadert, Bas tikt als eerste aan, dat is goed te zien. En dan komt het…het is Sam die als tweede aantikt in 59.07 sec!! hij is 0.44 seconden sneller dan Bastian! Weer een zilveren medaille!!! Wat een heerlijk gevoel geeft hem dit! Hij moet hierna nog de estafette 4x200 meter vrije slag zwemmen en doet dit met een heel lekker gevoel, uiteindelijk wordt hij met zijn ploeg negende.

Met drie zilveren medailles en een grote glimlach op zijn gezicht, starten we zaterdag met de series: 100 meter schoolslag, 50 meter rugslag en 50 meter vrije slag. Op de 100 meter schoolslag zwemt hij naar een vierde plaats met 1.21.03 in de series met een PR van 01.57 seconden. Heel goed gedaan! In de finale van deze 100 school wordt hij ook vierde met een hele mooie tijd van 1.18.95! Waar haal je die energie toch vandaan jongen…? Op de 50 vrij, het sprintnummer van zo`n toernooi, wordt hij in de series zesde in een tijd van 27,98. Net boven zijn PR. In de finale wordt hij ook zesde maar zwemt hier wel een PR, 27.80! Super gedaan. Querijn Hensen uit Soest wordt in deze finale derde en pakt een bronzen medaille! Heel goed gedaan!

Goud in iets meer dan een halve minuut!!!

Ondertussen gaat Sam zich opmaken voor de finale van de 50 meter rugslag. `s Morgens in de series deed hij het al fantastisch! Bij de valide zwemmers zwom hij naar een 18e plaats met een mooie tijd van 31.30! Een PR van 00.60 seconden! Hij gaat met deze tijd als eerste naar de Paralympische finale! Evelien en ik zitten op de volle tribunes met spanning te wachten. We zien dat Sam bij de voorstart ook nerveus is. Brilletje goed doen, badmuts checken enz. Er is meer spanning dan normaal bij een finale! Dan worden ze één voor één voorgesteld! Sam start in baan vier, de baan voor de snelste zwemmer! Het startschot valt en ze zijn weg!! Pfff spanning stijgt, we zien dat Sam na 25 meter wat versnelt en afstand neemt. Zou het dan nu gaan gebeuren…? Na veertig meter beginnen we nog harder aan te moedigen, Hij tikt als eerste aan op een tijd van 30.92! Jaaaa GOUD voor Sam Janmaat!!! Wat is dit vreselijk mooi om mee te maken!!

Duncan en Querijn worden allebei tweede omdat ze precies dezelfde tijd hebben. Sam juicht als een malle in het water, zijn teamgenoten juichen langs de badrand en wij op de tribune!! We worden aan alle kanten gefeliciteerd! Dat het inmiddels bij 40 graden is in het bad maakt ons niets meer uit, warm hebben we het nu toch wel! Met een grote smile op zijn gezicht meldt Sam zich bij zijn trainers! Wij zitten daar vlakbij en dat is heel erg mooi om mee te maken! Straks bij de ceremonie staat hij gewoon op het hoogste schavot om zijn gouden medaille om te laten hangen! Super dit!! Wat is het mooi om even later Sam op dit hoogste niveau te zien staan, het zal in de toekomst waarschijnlijk wel vaker gaan gebeuren als alles zo blijft lopen maar deze eerste keer blijft echt bijzonder!! Zo trots als een pauw meldt hij zich `s avonds bij de teammeeting en terecht. Applaus van zijn teamgenoten en dan weer heerlijk slapen!

Je kunt echt meer dan je denkt !

Zondag wordt een zware dag, al drie dagen zwemmen in je benen en dan nog een paar afstanden moeten racen is zwaar. Straks krijgen we de 200 meter rugslag. Dit is alleen een valide afstand en geen Paralympische dus we zijn erg benieuwd. Sam zwemt een tijd van 2.26.68. Dit is ruim twee seconden boven zijn PR en hij wordt 16e bij de valide. Prima gedaan na zoveel races al! In de series van de 50 vrij wordt hij zesde, met een tijd net boven zijn PR. In de finale zwemt hij wel weer een PR. Met een tijd van 27.70 seconden zit hij weer 00.28 seconden onder zijn PR. Super gedaan maatje! Querijn wordt derde en verdient de bronzen medaille. Dan nog de 50 meter vlinderslag. In de voorronde zwemt hij 31.72. Is ook zichtbaar moe, zal goed moeten rusten na de lunch. Hij valt ook snel in slaap en wordt toch wel weer fris wakker! In de finale zwemt hij naar een PR van 30.92. 0.03 secondende onder zijn PR. Goed voor een gedeelde vijfde plek samen met Querijn omdat hij ook dezelfde tijd zwom. Goed gedaan mannen!

Zo komt er een einde aan een heel lang zwemweekend. ZPC Amersfoort eindigt in het clubkampioenschap op de tweede plaats achter PSV uit Eindhoven. Nog nooit was dit klassement zo spannend! Het hele gezelschap vertrekt rond 20.30 uur richting huis maar eerst stoppen we natuurlijk in Best bij de Mc Donalds! Na vier dagen pasta`s en andere koolhydraten wordt het tijd voor wat vettigs…. Moe maar voldaan rond 23.00 uur naar bed…. Drie zilveren en één GOUDEN medaille om zijn nek… Je kunt tenslotte meer dan je denkt!!

De andere Soesters deden het ook goed

Querijn Hensen pakte drie medailles tijdens het NJJK. Querijn behaalde brons op de 50 meter vrije slag (27.11), brons op de 100 meter rugslag (1.07.82) en een fraaie zilveren medaille op de 50 meter rugslag (31.81).

Deborah Visser pakte een zilveren medaille op de 50 meter schoolslag (43.44) en een bronzen plak werd gehaald bij de 100 meter schoolslag (1.36.16).

Mooie prestaties van de Soester sportmensen !

Nieuwsoverzicht
Bentinck Fonds

Clauslaan 15
3761 CX Soest
Nederland

035 - 603 00 92
info@bentinckfonds.nl

Sport is voor iedereen

Lovenswaardige initiatieven van instellingen, verenigingen, bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om te sporten. Iedereen mag genieten van actieve sportbeoefening. Het Bentinck Fonds ondersteunt dat van harte.

Neem contact op

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier